Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Bra statsministern, men ...

De nya riktlinjerna som vår statsminister presenterade i veckan är ett utmärkt exempel på kraftfullt ledarskap.
Publicerad 19 november 2020
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Statsminister Stefan Löfven visar starkt ledarskap i kampen mot Covid-19. Nu krävs samma handlingskraft mot klimatförändringarna.
Statsminister Stefan Löfven visar starkt ledarskap i kampen mot Covid-19. Nu krävs samma handlingskraft mot klimatförändringarna.Foto: Regeringen

Just vad som behövs för att bidra till att minska hotet från Covid-19. Det är ju våra äldre och sjukvårdspersonalen som är värst utsatta och de behöver allt stöd från vår politiska ledning.

Det är också härligt att se vilka ekonomiska resurser som regeringen kan plocka fram när det gäller att ta tag i ett allvarligt samhällshot.

Annons

Nu vill vi se samma handlingskraft när det gäller att ta tag i klimatförändringen, ett annat och mycket värre samhällshot. Då handlar det om att skydda våra barn och barnbarn och deras möjligheter att få leva ett bra liv.

”Nu vill vi se samma handlingskraft när det gäller att ta tag i klimatförändringen, ett annat och mycket värre samhällshot.”
Lars Almström

På den fronten finns det mycket mer att göra. Sverige når inte ens sina egna klimatmål och dessa mål räcker inte för att nå våra Paris-åtaganden.

Det som behövs är att göra alla klimatförstörande bränslen dyrare och dyrare, så att konsumtionen av dem minskar. Samtidigt behöver allmänheten stöd för att kunna välja bättre sätt att leva och för att kunna köpa varor som inte orsakar koldioxidutsläpp.

Båda dessa aspekter ingår i förslaget Avgift och Utdelning: En stigande Avgift på alla bränslen som förstör klimatet och Utdelning av statens hela intäkt från denna avgift i lika delar till alla medborgare och ett särskilt stöd till landsbygd och glesbygd.

Denna princip om piska och morot när det gäller klimatet stöds av mer än 3500 amerikanska ekonomer. Det vore klokt att lyssna till deras råd.

Lars Almström, Klimatsvaret

Annons
Annons
Annons
Annons