1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Bygg inget nytt kulturhus i Karlskrona nu

Den styrande minoriteten i Karlskrona skriver i en insändare bland annat om kulturens avgörande betydelse för en kommuns attraktionskraft, och hur den bidrar till bland annat fler arbetstillfällen.

Härom råder inga som helst tvivel, utan tvärtom finns det i flera studier väl dokumenterat hur samhällen med många aktiva konstnärer till exempel är rika på tekniska och andra innovationer.

Konst och kultur är inte en servicenäring bland andra utan skapar värden även utanför kultursfären, vetenskapligt och näringslivsinriktat.

Kristdemokraterna i Karlskrona har i insändare i lokaltidningarna och på sociala media vid flera tillfällen blivit anklagade för att vilja nedmontera och avskaffa kulturen i kommunen, och varför?

Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

En majoritet av de politiska partierna i Karlskrona har beslutat att det nu efter många års diskuterande är dags att samla kulturen på en plats, det beryktade kulturhuset som planeras att byggas granne med våra två stora kyrkor, mitt i världsarvsstaden. Detta hus är kostnadsberäknat till ca 230 miljoner kronor - Pengar vi inte har.

Att låna upp dessa medel för oss oroväckande nära kommunens lånetak, vilket i sin tur skulle kunna försvåra nödvändiga och akuta investeringar i våra kärnverksamheter, det vill säga skola, vård och omsorg.

Denna investering riskerar dessutom att bidra till att försämra kommunens redan hårt ansträngda ekonomi ytterligare, och det är inga hemligheter att om inte kraftfulla åtgärder vidtas står Karlskrona kommun inför ett potentiellt underskott i sina finanser på över 100 miljoner kronor inom bara 2-3 år.

Är det då i ljuset av det sistnämnda försvarbart att sjösätta kulturhusbygget ?

Naturligtvis måste svaret på den frågan bli ett tydligt nej.

För att möta den stundande lågkonjunkturen, och på ett korrekt sätt få grepp om kommunens ekonomi vill Kristdemokraterna göra en halvhalt i bland annat investeringarna kring kulturhusbygget och ge ekonomin en välbehövlig chans att konsolidera sig.

Att Kristdemokraterna även har en genomtänkt och för kommunen mer ekonomiskt vettig lösning avseende uppförande av vårt nya – och faktiskt väldigt behövliga – kulturhus på Hattholmen där all kultur ryms från början är inga nyheter, men tål ändå att upprepas då det på både kort och lång sikt belastar kommunens ekonomi på ett betydligt mer hållbart sätt, än det nu liggande projektet.

Kultur idag och i morgon utan ekonomisk baksmälla.

Kristdemokraterna i Karlskrona

Bengt Jönsson, ordförande

Billy Åkerström, gruppledare

Pelle Nordensson, politisk sekreterare

Läs mer

Misstänkt kidnappning

Åklagaren: ”Jag kommer begära förlängd åtalstid”

Två unga män sitter häktade misstänkta för människorov av 57-åring.

Nyheter

Varnar för havstulpaner

Nu är det dags för båtägare att se över sina skrov

Nyheter

Sölvesborg: Man misstänks ha misshandlat kvinna – anhållen

En man i 30-årsåldern greps i Sölvesborg på tisdagskvällen, rapporterar BLT.

Karlskrona

Anmälan: Unga utsatta för rånförsök

Hotade att slå dem.

Sport

Mostert och Tegelbjaerg nya Sverigetvåor

Flera KA 2:are klättrade på rankingen

Karlskrona

Blåljus: Larm om brand i villa efter rökutveckling

.