Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Christer Skoog - en stark röst har tystnat

Christer Skoog har avlidit och en stridbar, skärpt och vänlig man har lämnat oss.
Minnesord • Publicerad 19 november 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Christer Skoog framför ”Brödtjuven” i Sölvesborgs hamn.
Christer Skoog framför ”Brödtjuven” i Sölvesborgs hamn.Foto: Gunnel Persson

Christer Skoog var en rolig och vänlig man, men också en stridbar politiker. Han kunde ta strid för både stort och smått och alla vi som har drabbat samman med honom vet att man mötte en skicklig retoriker med en stridbarhet och glöd som ingav respekt.

Som person var han omtänksam och väldigt rolig. Han kunde skratta tills han kiknade och då gjorde vi andra också det. Han var rapp i käften och kunde tjabba med vem som helst.

Annons

Han var generös med beröm och feedback och var en fin förebild för många av oss som kom efter honom.

”Vi är många som sörjer Christer Skoog, vi är tacksamma över hans samhällsinsats och minns honom med mycket värme, stolthet och respekt.”
Heléne Björklund, socialdemokraterna

Christer var social och nyfiken och han ville ha koll på vad som händer inom politiken. Efter alla år i försvarspolitiken var han intresserad av försvarsindustrin och han ville alltid veta vad som händer ”borta på varvet” (i Karlskrona) och om ”gubbarna” där hade nåt att göra.

Han lyssnade på Sölvesborgs kommunfullmäktige i radion och ringde efteråt för att snacka om debatterna. Han gillade fotboll och även om han inte var på matcherna så följde han sitt lags framgångar och bakslag, det var SGIF som gällde för Christer Skoog.

Christer Skoog föddes 1945. Redan som tioåring blev han faderlös och blev som en extrapappa för sin lillasyster Elisabet.

Det är svårt att föreställa sig men Christer beskrivs som tyst och lite blyg som barn. Det tog han igen med råge under sin livsgärning där han så ofta som möjligt ville finnas vid talarstolar och tala i mikrofoner.

Och han var en duktig talare såväl i debatter, talarstolar och i privata sammanhang.

Christer har sagt att han hade en hel del politiska diskussioner med sin mamma under uppväxten men att det var som anställd på varvet i Sölvesborg han fick sin politiska skolning.

Han var utbildad plåtslagare och jobbade på varvet i Sölvesborg till det lades ned 1981. Innan dess hade han arbetat på Posten och på Skofabriken.

Christer var ordförande i Metallklubben på varvet och 1976 blev han ordförande i Metalls avdelning 57. 1983 blev han ordförande i Sölvesborgs Arbetarekommun ett uppdrag han hade i tio år.

Inför valet 1982 placerades Christer Skoog på riksdagslistans femte plats. Han fick ändå en plats i riksdagen eftersom han ersatte Hans Gustafson som utsågs till statsråd i Olof Palmes regering. Vid nästa val fick han en valbar plats på riksdagslistan och han behöll sitt starka förtroende tills han inför valet 2006 beslutade sig för att inte kandidera för en ny period.

Annons

Större delen av sin tid i riksdagen jobbade Christer med försvarspolitik.

Via gemensamma vänner träffade Christer sin stora kärlek Inga-Lis i mitten på 80- talet. Med Inga-Lis fick han också sina uppskattade vuxna ”bonusbarn” Anki och Mats. Deras familjer med barn och barnbarn var ett stort glädjeämne.

Efter de 24 åren i riksdagen fokuserade Christer Skoog på Landstingspolitiken där han var en stark kämpe för jämlik och tillgänglig vård i hela Blekinge.

Christer drev frågor målmedvetet och han lyckades samla stort engagemang kring sina förslag. Ett exempel är när han bildade Folkets Hus i Sölvesborg. Hans mål var att dåvarande Nakterhuset skulle fyllas med föreningar, studiecirklar, unga och gamla människor och med aktiviteter från morgon till kväll. Så var det också under många år.

Christer Skoog har också haft uppdrag i Sölvesborgs tidigare Hamnstyrelse. Där fick han sitt engagemang för hamnkranen – Brödtjuven (som den kallas eftersom den gjorde ett antal hamnarbetare arbetslösa).

Christer har envist kämpat och uppvaktat kommunen och Länsstyrelsen för att kulturminnesförklara och uppgradera Brödtjuven. Vi har många gånger hört honom berätta att Sölvesborgs kommun inte hade varit vad den är idag utan hamnen och att sjöfartens välkända landmärke vid Sölvesborgs inre hamn borde synliggöras.

2016 fick Christer Skoog ta emot Tage Erlanders hedersmedalj som är en av de finaste utmärkelserna för en socialdemokrat. Detta var han mycket stolt och rörd över.

Vi är många som sörjer Christer Skoog, vi är tacksamma över hans samhällsinsats och minns honom med mycket värme, stolthet och respekt.

Heléne Björklund, Ordförande Socialdemokraterna i Blekinge

Annons
Annons
Annons
Annons