De arbetande har inte råd med moderat politik

Insändare Artikeln publicerades

Fru Reinfeldt var moderat sjukvårdspolitiker i Stockholms läns landsting. Hennes marknadsliberala idéer har blivit oerhört kostsamma för stadens invånare. Hon sålde ut samhällsdrivna vårdcentraler till underpriser som sen gav miljonvinster till privata utövare.

Med snack om "valfrihet" infördes Vårdval Stockholm vilket innebar att vårdcentraler i fattiga områden förlorade en tredjedel av intäkterna. Privata vårdcentraler i välbärgade områden gjorde goda vinster.

Den "vuxne i rummet", moderatledaren Kristersson, sålde under sin tid som borgarråd i Stockholm ut medborgarägda verksamheter till reapriser. Detta har kostat stockholmarna åtskilliga miljoner.

Karolinska har blivit världens dyraste sjukhus. Moderaternas och alliansens privatiseringsiver har orsakat dagens kris. Sjukvårdsuppropet samlar mer än 18 000 på Facebook. De kräver lika sjukvård för alla och att varslen för 1 300 sjukvårdsanställda dras tillbaka. Kraven riktar sig till landstingsledningen där moderaten Svenonius styr.

I Karlstad har den moderatstyrda regionen beslutat att köpa in möbler till Regionens Hus för 1,8 miljoner kronor, däribland soffor för 70 000 kronor styck. Innan jul sparkades en tjänstekvinna som fick 3,8 miljoner kronor i avgångsvederlag. Det ska betalas med skattepengar. Dessutom sålde moderaterna stadshuset till reapris. Det fanns ett dubbelt så högt bud från en annan intressent.

Förutom fraser om att värna välfärden har de spenderbyxorna på sig då det gäller försvaret. Där kräver de ytterligare nio miljarder. Vilka grupper i samhället ska betala den satsningen?

När moderaterna nu tillsammans med V och KD kräver mer pengar till välfärden är det för dem en fråga om partiets överlevnad. SD har dubbla opinionstal och tar över den gamla högerns ledartröja.

De arbetare som lämnar SAP och LO för SD biter sig själva i näsan. De kommer så småningom inse att Sverigedemokraterna står långt ifrån arbetarklassens grundläggande intressen. Och vi har definitivt inte råd med moderat politik.

Hans Skagerlind

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.