Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

De styrande använder inte pengar till vården

Pandemin har prövat hälso- och sjukvården till det yttersta. Läkare, sjuksköterskor och annan personal har utsatts för prövningar, men gjort sitt yttersta för att ge blekingarna en bra hälso- och sjukvård.
Publicerad 4 december 2020
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Markus Alexandersson (S) diskuterar kritiken mot vården i Blekinge - och vad som bör göras för att göra den bättre.
Markus Alexandersson (S) diskuterar kritiken mot vården i Blekinge - och vad som bör göras för att göra den bättre.Foto: Peter Nyberg

Då är det viktigt att de har nödvändiga resurser och rätt beslutsstöd. Enligt en granskning har Region Blekinge brustit i vården av äldre; därför måste vi gå till botten med varför och hur det kan bli bättre. Det handlar om vården av de allra sköraste.

När det finns kritik mot hälso- och sjukvården måste vi vara självkritiska och ställa oss frågan hur saker och ting kan bli bättre. Därför krävde vi att regionstyrelsen skulle få en redovisning av hur Region Blekinge säkerställer denna vård.

Annons

Kritiken visar att vi behöver ha mer fokus på hur regionen tillsammans med kommunerna kan göra vården av äldre - både de på särskilda boenden och de som bor hemma - ännu bättre. Ingen bleking får drabbas av oklar ansvarsfördelning.

Ett annat sätt är att tilldela hälso- och sjukvården i allmänhet och vårdcentralerna i synnerhet mer pengar. Därför föreslog vi socialdemokrater nyligen 30 miljoner kronor mer till primärvården, där läkarna som bemannar särskilda boenden finns. Tyvärr röstade de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna emot detta.

Regeringen har tillfört Region Blekinge pengar som ska gå till vård. Istället för att använda dem till att förstärka vårdcentralerna låser regionråden Lennarth Förberg och Emma Stjernlöf in dem i kassaskåpet.

”Regeringen har tillfört Region Blekinge pengar som ska gå till vård. Istället för att använda dem till att förstärka vårdcentralerna låser regionråden Lennarth Förberg och Emma Stjernlöf in dem i kassaskåpet.”
Markus Alexandersson

Det är Blekinges kommuner som är ansvariga för särskilda boenden, men Region Blekinge ansvarar för den vård som läkarna ger. Enligt Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har samtliga regioner brustit i vården av äldre på särskilt boende. Äldre har inte ”fått vård och behandling utifrån den enskildes behov vid misstänkt eller konstaterad covid 19”, skriver myndigheten i sitt beslut som rör Region Blekinge. IVO menar att den höga dödlighet som kännetecknar covid-19 och att den utvecklar sig olika för olika personer understryker hur viktigt det är med individuella bedömningar.

Chefläkare Ingemar Lilja säger dock att vården i Blekinge gjort mycket rätt och varit snabba i provtagning av äldre med misstänkt covid-19, bland annat till följd av att läkarbilen fick tjänstgöra dygnet runt. Andra regioner kritiserades också på fler punkter än Blekinge. Det känns tryggt att vi i grunden har en mycket bra hälso- och sjukvård i Blekinge.

Primärvården - alltså vårdcentraler och de läkarinsatser som görs i hemmen och på särskilt boende - är grunden för en nära och tillgänglig hälso- och sjukvård. Därför måste samarbetet med kommunerna fungera väl och den måste få kosta så mycket att den klarar sitt uppdrag.

Marina Tuutma, som är ordförande i distriktsläkarföreningen, säger i Läkartidningen att det avsätts för lite tid för läkarinsatser i de särskilda boenden samtidigt som de äldre blivit allt sjukare med åren. Det är en signal som är viktig. Hälso- och sjukvården ska fungera oavsett var den bedrivs.

Markus Alexandersson (S), 2:e vice ordförande i opposition i hälso- och sjukvårdsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons