Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

De svaga drabbas om LAS försvinner

Många kvinnor arbetar inom vård-och utbildningsyrken. Det är viktiga samhällsbärande yrken som fostrar och tar hand om människor men har ofta låga löner. Arbetsmiljön är dålig på grund av för låg bemanning.
Publicerad 8 juli 2020
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Speciellt inom äldrevården har det sparats och effektiviserats varje ny budgetperiod. De anställda jagas med ett pressat tidsschema som omöjliggör egna initiativ och möjligheten att uppfylla de behov som för tillfället finns men inte ingår i det slimmade schemat. Det är svårt att uppleva arbetsglädje under sådana förhållanden. Dessa verksamheter har också sålts ut till privata företagskoncerner med vinstintresse som det primära. Nu kommer ytterligare ett förslag som ska försämra arbetsförhållanden för de anställda.

LAS - Lagen om anställningsskydd föreslås att förändras till det sämre för de anställda. Den trygghet det innebär att ha en fast anställning och inte godtyckligt kunna riskera att bli uppsagd försvinner. Det innebär att vid varje enkelt misstag eller opassande sjukdom kan den anställda riskera att bli uppsagd. Risken är att det blir en tystnadskultur på arbetsplatserna. Det drabbar inte bara den anställda utan även vårdtagare och elever. Vågar inte den anställde säga ifrån när kvaliteten på arbetet leder till misskötsel eller orättvisa så blir det främst de äldre eller unga elever, som inte har förmågan att säga ifrån, som drabbas. Vi ser i dag att det förekommer svåra missförhållanden speciellt inom äldre- och handikappvården där vinsten är hårt prioriterad. Förlorar den anställde sin grundtrygghet är risken än större att många kommer att få lida på grund av misskötsel.

Annons

Intresset för vårdutbildningar är lågt och behovet ökar. Att försämra anställningsvillkoren gör det inte lättare att anställa kvalificerad personal. Att införa en tystnadskultur inom arbetslivet försämrar arbetsklimatet för alla anställda inom alla yrken. Det har tagit generationer av facklig kamp att få en lag som ger arbetstagare bättre förutsättningar till trygghet och arbetsglädje. Att rasera den genom försämring av LAS är ett långt kliv bakåt i tiden!

Kvinnogruppen

Vänsterpartiet Ronneby

genom Judith Skörsemo

Annons
Annons
Annons
Annons