GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Debatt: Alla ska jobba

När Magdalena Andersson valdes till ny partiordförande för Socialdemokraterna i början av november var hon tydlig, alla ska jobba – för alla behövs.
Publicerad 25 november 2021
Detta är en insändare i . Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Alla ska jobba - för alla behövs. Det sade Magdalena Andersson (bild) när hon valdes till ny partiledare för socialdemokraterna. Och precis så är det.
Alla ska jobba - för alla behövs. Det sade Magdalena Andersson (bild) när hon valdes till ny partiledare för socialdemokraterna. Och precis så är det.
Foto: Amir Nabizadeh/TT

Och precis så är det. Att ha ett jobb att gå till är avgörande för individens frihet att göra egna val i livet. Och att alla jobbar är viktigt för det är genom allas vårt arbete som resurser till välfärden skapas. Tyvärr har vi allt för lång tid sett allt för många låsningar i den politiska debatten kring just jobben. Hur dom skapas, vad som ska krävas av den enskilde och vad samhället kan göra för att skapa förutsättningar för att alla ska kunna jobba till 100 procent av just sin förmåga.

Svenskt Näringsliv presenterade för en tid sedan en viktig rapport som handlar om hur stor andel av befolkningen i arbetsför ålder som försörjer sig själv genom eget arbete och hur många som behöver stöd från samhället av olika slag för sitt uppehälle. I Blekinge är det drygt 20 000 personer som står utan egen försörjning vilket motsvarar 74 procent av målgruppen.

Det går säkert att ifrågasätta enskilda parametrar i undersökningen och kanske resultatet skulle sett aningen annorlunda ut. Men faktum kvarstår att för liten andel av Blekinges, och Sveriges, befolkning försörjer sig på eget arbete.

En annan sak som vi ofta pratar om när det gäller arbetsmarknaden är vår produktivitet, alltså hur stor värdeökning vi har i det arbete som utförs. Här ligger Blekinge riktigt bra till.

Vi har en hög produktivitet i näringslivet och vi ligger i internationell topp när det gäller innovationskraft, forskning och utveckling. Det är bra för detta bidrar till rimliga löner till de anställda, vinster till företagens ägare och skatteintäkter till samhället. Men en hög produktivitet innebär ganska ofta rationaliseringar och mindre behov av arbetskraft. Därför måste vi ha en seriös och bred diskussion kring hur vi ska samordna debatten kring produktivitet och försörjningskvot.

”Ett av de mer provocerande samhällsproblem vi har idag är att företag som är produktiva och vill växa inte hittar personal att anställa.”
Manus Johansson, socialdemokraterna

Ett av de mer provocerande samhällsproblem vi har idag är att företag som är produktiva och vill växa inte hittar personal att anställa. Samtidigt har vi en arbetslöshet som riskerar att bita sig fast på allt för hög nivå och övergå i långtidsarbetslöshet och ökat utanförskap.

Alla vi som vill se ett samhälle som håller ihop, där fria människor kan göra sina livsval och där en stark välfärd finns när vi behöver den måste ta detta på allvar. Vi behöver ett ledarskap i både landet, regionalt och lokalt som ser hur det är – och gör vad som krävs för att åstadkomma en förändring. Ett bra steg kan vara att vi politiker samlar ihop oss för att se vad som förenar i arbetet med att skapa fler jobb istället för att fokusera på det som skiljer oss åt. Men framför allt krävs modigt ledarskap som kan samla, inspirera och få jobbet gjort. Blekinge borde kunna prestera bättre, vi behöver inte ha över 20 000 personer som inte försörjer sig själva genom eget arbete i vuxen ålder.

Magnus Johansson, socialdemokratiskt regionråd i opposition