GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Debatt: Återkalla fler uppehållstillstånd

Gång på gång framkommer det uppgifter om att personer som beviljats asyl i Sverige reser tillbaka till sina hemländer – trots att skälen till deras uppehållstillstånd här är att de kan utsättas för risker eller faror i sina hemländer.
Publicerad 6 oktober 2021
Detta är en insändare i . Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Åsa Coenraads, riksdagsledamot för Moderaterna: Återkalla fler uppehållstillstånd!
Åsa Coenraads, riksdagsledamot för Moderaterna: Återkalla fler uppehållstillstånd!
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Det kan vara risk för förföljelse, omänsklig eller förnedrande behandling eller att skadas på grund av en väpnad konflikt. Sannolikt har personer som reser tillbaka till sina hemländer i många fall undanhållit omständigheter, lämnat felaktiga uppgifter, eller i vart fall kraftigt överdrivit skälen till att de ska beviljas uppehållstillstånd i Sverige.

Svensk asylpolitik måste fokusera på de allra mest utsatta.

Alla former av missbruk av asylsystemet måste motverkas. Moderaterna vill därför se krafttag mot dem som lämnar falska uppgifter om sin identitet eller de skyddsskäl som läggs till grund för asylansökan. Vi föreslår därför tre åtgärder:

Uppehållstillstånd ska kunna återkallas i fler fall.

Om en person vistas i Sverige längre än fyra år, krävs synnerliga skäl för att kunna återkalla ett uppehållstillstånd som beviljats till följd av att falska uppgifter lämnats eller omständigheter förtigits. Moderaterna föreslår att det kravet tas bort.

Migrationsverket ska öka antalet ärenden som rör återkallelse av uppehållstillstånd.

Ett uppehållstillstånd får återkallas för personer som medvetet lämnat falska uppgifter. Det ska återkallas för personer som inte längre är bosatta i Sverige. Trots det är antalet ärenden om återkallelse av uppehållstillstånd få. Det beror bland annat på att Migrationsverket inte prioriterar denna typ av ärenden. Migrationsverket bör få ett särskilt uppdrag att driva betydligt fler återkallelseärenden.

”I en värld där historiskt många är på flykt måste skydd ges till dem som verkligen har behov av det.”
Åsa Coenraads och Maria Malmer Stenergard, moderaterna

Informationsöverföring och informationsplikt mellan myndigheter.

Information som talar för att det finns skäl för en återkallelse av uppehållstillstånd kan finnas hos andra myndigheter – utan att Migrationsverket får kännedom om det. Moderaterna vill underlätta för informationsöverföring mellan Migrationsverket och andra myndigheter. Syfte är att återkalla fler uppehållstillstånd som beslutats på grund av att asylsökanden lämnat falska uppgifter.

I en värld där historiskt många är på flykt måste skydd ges till dem som verkligen har behov av det. Med en ny moderatledd regering kan vi få ordning på asylsystemet.

Åsa Coenraads (M), Riksdagsledamot

Maria Malmer Stenergard (M), Migrationspolitisk talesperson