Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Debatt: Bevara Bromma

Står de socialdemokratiska regionpolitikerna bakom regeringens Stockholmsfixering?
En nedläggning av Bromma flygplats skulle slå stenhårt mot jobben, enligt Moderaterna.
En nedläggning av Bromma flygplats skulle slå stenhårt mot jobben, enligt Moderaterna.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Regeringen har nu meddelat att Bromma flygplats ska avvecklas i förtid. Beslutet om nedläggningen baserar regeringen bland annat på flygets nedgång under coronapandemin, utan att tänka på återstarten av hela Sverige efter pandemin.

Beskedet slår stenhårt mot jobben. Näringslivet i Blekinge är beroende av att snabbt och enkelt kunna ta sig till Stockholm. Samma sak gäller våra statliga och kommunala verksamheter. Utan flygförbindelser till Bromma försämras Blekinges attraktivitet och tillgänglighet. Särskilt allvarligt läge är det nu när regeringen prioriterar höghastighetstågen som Blekinge inte får ta del av överhuvudtaget. Det är en helt oacceptabel hantering av svensk infrastruktur.

"Utan flygförbindelser till Bromma försämras Blekinges attraktivitet och tillgänglighet."

Flygtrafiken är inte utan utmaningar, men lösningar med elflyg står precis för dörren. År 2026 planeras lanseringen av elflygplan och om regeringens landsbygdsfientliga och klimatfientliga politik blir verklighet kommer Blekingeborna inte ens få uppleva elflyg då det kommer saknas en svensk marknad för inrikesflyg. Det är pinsamt.

Vår fråga är om Socialdemokraterna i Blekinge verkligen stödjer att jobben, attraktiviteten, näringslivet och infrastrukturen i Blekinge ska drabbas så hårt av regeringens prioriteringar? Vi kräver de socialdemokratiska regionpolitikerna på svar om de verkligen står bakom regeringens Stockholmsfixering.

Moderaterna kommer fortsätta arbeta för att Bromma flygplats ska finnas kvar. För att hela landet ska leva och för att Blekingeborna förtjänar det.

Lennarth Förberg (M), regionstyrelsens ordförande

Johan Sandberg (M), ordförande regionala utvecklingsnämnden

Läs mer