Debatt: Bröstcancervården i Blekinge hotas av kompetensbrist
Förra året fick 160 kvinnor i Blekinge diagnosen bröstcancer, i hela landet drabbades 9 591 personer. Trots att de allra flesta överlever avled 24 kvinnor i Blekinge av sin bröstcancer under 2023.
Årets Bröstcancerrapport visar att utvecklingen på landets bröstcancerskliniker bromsas av en allvarlig resurs- och kompetensbrist. Det äventyrar bröstcancerpatienternas tillgång till nya innovativa behandlingar.
Så många som var femte bröstcancerpatient uppger att de känt oro över att inte få tillgång till behandling.
I vår granskning uppger varannan bröstonkolog att bristande kompetensutveckling riskerar att begränsa användningen av nya läkemedel och behandlingar. Lika många har under det senaste året nekats kompetensutveckling och upplevt sjuksköterskebrist.
Rapporten visar att hindret oftast inte är läkemedlets kostnad utan tillgång till personal och diagnostik. Att ordinera nya läkemedel och behandlingar kräver personal som med kunskap om biverkningar kan följa patienterna.
När kunskapen saknas är det inte möjligt att ordinera nya behandlingar, vilket i värsta fall kan vara livsavgörande.
Därför vill vi uppmana politikerna i Region Blekinge att garantera tillräckliga resurser för regionens cancervård. Utan fortbildning bromsas bröstcancervårdens utveckling och patientsäkerheten äventyras.
”Brister i kompetens förstärker regionala skillnader och bidrar till en ojämlik vård. Nu är det dags för politikerna att prioritera bröstcancervården i Blekinge och rädda liv.”Susanne Dieroff Hay, Bröstcancerförbundet, och Ewa-Stina Johansson, Bröstcancerföreningen Blekinge
Brister i kompetens förstärker regionala skillnader och bidrar till en ojämlik vård. Nu är det dags för politikerna att prioritera bröstcancervården i Blekinge och rädda liv.
Susanne Dieroff Hay, ordförande Bröstcancerförbundet
Ewa-Stina Johansson, ordförande Bröstcancerföreningen Blekinge