GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Debatt: Det börjar med feriejobb

Vi är övertygade att en stark och bra förankring på arbetsmarknaden byggs upp redan i ungdomsåren.
Publicerad måndag 17:00
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sommarjobb, det är så det börjar ...
Sommarjobb, det är så det börjar ...
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Vi vet att för många ungdomar är sommar- och feriejobb vägen in på arbetsmarknaden. Att vara på en arbetsplats och tillsammans med arbetskamrater få känna på hur arbetslivet är och att kunna handla något för sina intjänade pengar är för många unga en viktig milstolpe på väg mot vuxenlivet.

Den S-ledda regeringen har gjort välkomna satsningar för att fler ungdomar ska få tillgång till feriejobb. I Karlskrona har den styrande koalitionen under mandatperioden lagt stort fokus på området och tillsammans med föreningslivet och lokala företag utvecklat en unik och en mycket framgångsrik modell för att erbjuda kommunens ungdomar feriejobb.

Under mandatperioden har kommunens Arbetsmarknadsförvaltning, genom hårt arbete och engagerade medarbetare, tillsammans med företagare, föreningar och kommunala förvaltningar skapat mer än 1200 feriearbeten för kommunens ungdomar.

Antal ungdomar som haft ett feriejobb

2019 312

2020 433

2021 508

Inför sommaren 2020, då flera kommunala verksamheter på grund av den pågående pandemin inte kunde erbjuda feriejobb i samma utsträckning som tidigare år vände sig kommunen till föreningar och företag med frågan om vi tillsammans kunde erbjuda ungdomarna alternativ till de kommunala sommarjobben. Det visade sig bli en succé med bara vinnare. 433 ungdomar, födda 2003, 2004 feriejobbade i 23 företag, 13 föreningar och flera av kommunens verksamheter.

”Feriejobben för ungdomar är en viktig och betydelsefull del för att ge unga erfarenheter, skapa framtidstro och kunna nå sina drömmar.”
Socialdemokraterna i Karlskrona

Föreningar och företag som fick värdefull och välkommen hjälp, kommunen kunde erbjuda jobb och sysselsättning för sommarlovslediga ungdomar och de stora vinnarna, Karlskronas ungdomar kunde ägna en del av sitt lov med att lära sig att ta ansvar, tjäna pengar och få en värdefull erfarenhet av arbetslivet.

Inför sommaren 2021 utökade Arbetsmarknadsnämnden de redan framgångsrika feriejobben till att omfatta 508 ungdomar födda 2004 och 2005. 55 företag, 13 föreningar och olika kommunala verksamheter möjliggjorde dessa jobb.

Det är genom samarbete, viljan att välja nya vägar och en tro på individen som vi minskar arbetslöshet, utanförskap och fattigdom. I Karlskrona ska tydlighet i såväl individuella rättigheter som skyldigheter vara det som bygger ett starkt samhälle och ett framgångsrikt Karlskrona.

Vi tror på människors inneboende vilja och rätt att själva försörja sig och få bestämma över hur de vill leva sina liv i Karlskrona. Feriejobben för ungdomar är en viktig och betydelsefull del för att ge unga erfarenheter, skapa framtidstro och kunna nå sina drömmar.

Sandra Bizzozero

Håkan Eriksson

Lisbeth Bengtsson

Socialdemokraterna i Karlskrona