Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Debatt: Det sker ett språkbyte i Sverige

Svar på debattartikeln i Sydöstran av Annakarin Johansson Sandman, Internationella Engelska skolan:
Skolan • Publicerad 13 oktober 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vi accepterar att skolor har engelska som språk, men skulle vi också acceptera arabisspråkiga skolor?
Vi accepterar att skolor har engelska som språk, men skulle vi också acceptera arabisspråkiga skolor?Foto: Majdi Mohammed

Internationella Engelska Skolan (IES) hävdar att tvåspråkiga skolor inte utgör något hot mot svenskan. Men detta stämmer dåligt vad gäller ett högstatusspråk som engelskan.

Språkbadsprogram och tvåspråkiga skolor har alltid handlat om att förstärka eller ”bada i” i språk med lägre status, såsom franskan i Kanada, eller svenskan i Finland.

Annons

I Sverige med IES har vi fattat detta helt fel: här förstärker vi med skolor som IES ett språk som de allra flesta elever ändå möter i många sammanhang, och som tidsmässigt och ämnesmässigt tränger ut svenskan i skolan.

Det är detta som är hotet.

När IES öppnade en av sina första skolor i Gävle för 20 år sedan hade engelskan förstarang på skolan på en rad sätt: rektor kunde inte svenska, utvecklingssamtal på skolan tvingade föräldrar att tala engelska om sina barn, och skolan ansåg att andra myndigheter självklart skulle svara på engelska.

Det fanns inga språkplaner om hur utvecklingen av barnens svenska i olika ämnen skulle tillgodoses. Anglosaxiska traditioner var självklara, förstärkte engelskan och tryckte undan svenskan.

Språkförsvaret anmälde då IES till Skolverket och krävde att myndighetsutövning av rektor eller lärare sker på svenska i Sverige. Skolverket var tydligt vad gäller rektor, men fortfarande finns många lärare på IES- skolorna som inte kan svenska i kontakt med målsmän – för själva idén är ju att ha lägre avlönade lärare från engelskspråkiga länder.

Och då blir engelskan det gemensamma språket på skolan. Och barnen tar intryck av vad de vuxna värderar och talar.

”Vi skall inte ha en skattebetald engelsk skola, som 'marinerar' eleverna i en annan kultur än den svenska. Kulturen bor inte minst i språket. Ett tankeexperiment: byt överallt ut engelsk mot rysk eller arabisk. Skulle vi acceptera detta?.”
Språkförsvaret

Fortfarande finns inga språkplaner på IES i olika ämnen om hur svenskans specifika ordförråd ska tillgodoses, och inställningen till svenskan är fortfarande lätt kolonial, som ett sorts lokalt ”infödingsspråk”.

Sverige är unikt med sin elevpeng och sitt nästan oreglerade val av undervisningsspråk. Dessa två faktorer förstärker varandra. På gymnasiet kan all undervisning utom svenskämnet ske på engelska.

I språklagen från 2009 står att ”svenskan är det allmännas språk” i Sverige. Etablerandet av en språkbytesskola som IES är ett klart brott mot språklagen och måste regleras på ett helt annat sätt än idag.

Vi skall inte ha en skattebetald engelsk skola, som ”marinerar” eleverna i en annan kultur än den svenska. Kulturen bor inte minst i språket. Ett tankeexperiment: byt överallt ut engelsk mot rysk eller arabisk. Skulle vi acceptera detta?

Annons

IES avslutar med att söka dialog med Språkförsvaret, och vi förutsätter då att IES börjar med att offentliggöra och verkställa konkreta språkplaner i olika ämnen för att säkra elevernas gemensamma svenska.

Per-Åke Lindblom, Olle Käll, Christina Johansson, Arne Rubensson, Ann Etzler, Christer Jansson, Tove Frisch och Lars Fredriksson, Språkförsvarets styrelse

Annons
Annons
Annons
Annons