GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Debatt: Ett hållbart Karlskrona för alla

Sällan har ett år lämnat oss så medvetna om vår sårbarhet som 2020 gjorde. En pandemi kom och ställde allt vi visste, eller trodde vi visste, på ända.
Coronan - har ställt allt på ände menar vänsterpartiet.
Coronan - har ställt allt på ände menar vänsterpartiet.
Foto: Ole Berg-Rusten
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Ingenting var som förut. Men för oss, som socialister, var politiken sig ändå lik.

För vänsterpolitik gör samhällen starkare. Vi behöver en stark stat med ansvar för viktiga samhällsfunktioner som läkemedelsförsörjning, vaccintillverkning och lagerhållning av skyddsutrustning, bra och säker arbetsmiljö- och anställningstrygghet, byggvillig bostadspolitik för bostäder som alla har råd att bo i så man inte behöver tränga ihop sig för många på liten yta, stabila ekonomiska trygghetssystem, resursstark vård- och äldreomsorg och, inte minst, ett fokus på att undvika framtida kriser som till exempel klimatkrisen och oroligheter i världen.

I Vänsterpartiets skuggbudget på riksnivå föreslås många miljarder mer för att drastiskt minska arbetslösheten, anställa i vård- och omsorg och klimatomställa hela landet. Nu måste Sverige återstarta, och då kan vi inte nöja oss med massarbetslöshet.

Kommunalt har vi valt att låta vårt budgetförslag för 2022 vila på Agenda 2030 och de 17 globala hållbarhetsmålen. All framtida utveckling måste ske inom jordklotets gränser. Det finns ingen planet B och det är dags för oss att sluta låtsas som att den finns.

För 2022 gör vi stora satsningar på Kunskapsnämnden och på Funktionsstödsnämnden. Grundskolan i Karlskrona är underfinansierad och då krävs rejält med tillskjutna resurser. Karlskronas framtid börjar med våra barns nutid. Vi måste säkerställa att våra barn får en trygg och lärorik uppväxt, det är vårt viktigaste mål.

Inom Funktionsstödsnämnden misslyckas kommunen med att tillgodose invånarnas behov i tid och omvårdnadspersonalen inom Funktionsstöd omfattas inte av statsbidragen för kompetensutveckling på samma sätt som Äldreomsorgen. För oss är det självklart att omsorgen ska vara lika i hela kommunen och att de av oss som behöver ska få hjälp i tid, därför skjuter vi till resurser.

Vi har länge oförtröttligt stridit för en långsiktig finansiering av en mötesplats i Mellanstaden, vilket självklart finns med i vår budget.

Vi utökar Pryloteket. Där finns fritidsutrustning att låna som man lånar böcker på biblioteket. Vi vill komplettera utbudet med fritidsutrustning för funktionsvarierade, till exempel cyklar. Dela är bra både för klimatet och plånboken.

All utveckling inom kommunens verksamheter ska utgå från kärnan: mötet mellan personal och omvårdnadstagare eller elev. Om allt annat runtomkring fokuserar på att få det mötet så bra som möjligt istället för att allt går ut på att det mötet ska kunna mätas och vara så kort som möjligt så vore mycket vunnet. Vi vill därför se ett förändrat arbetssätt som bygger på tillit till att våra anställda kan sitt jobb och bäst vet vilka åtgärder som behövs. Det ger både god arbetsmiljö och god kvalitet.

Tillsammans bygger vi framtiden; ett tryggt, hållbart Karlskrona för alla.

Vänsterpartiet Karlskrona genom gruppledare Emma Hilborn