Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Debatt: Förbättra astmavården i Blekinge

Sedan 2014 har Region Skåne möjliggjort certifiering av primärvårdcentraler för att kvalitetssäkra behandlingen för personer som har astma, allergi och KOL (kronisk obstruktiv lungsjukdom).
Astma. Kan vara lindrigt. Kan vara livshotande.
Astma. Kan vara lindrigt. Kan vara livshotande.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Konceptet har varit så lyckat att det sedan förra året fungerar som en modell för resten av Sverige.

Regionerna Skåne, Blekinge, Kronoberg och södra Halland ingår i Södra sjukvårdsregionen. Här ser vi en riktigt bra grund för en gemensam insats i arbetet med att certifiera vårdcentraler inom hela det geografiska området.

På Södra sjukvårdsregionen hemsida står det att regionen samarbetar ”för att skapa bättre vård för invånarna. Vi vill erbjuda god och jämlik vård med ökad tillgänglighet i Blekinge, Halland, Kronoberg och Skåne. Genom att samarbeta kan vi använda våra resurser på bästa sätt.”

Nu när det är internationella astmadagen, tycker vi det är ett bra tillfälle för regionerna att se över hur vården för dem som lever med astma, allergi och KOL kan förbättras.

Var tionde svensk har astma och det är en av våra stora folksjukdomar. När Världshälsoorganisationen WHO instiftade internationella astmadagen, som i år infaller den 5 maj, var det för att väcka uppmärksamhet och sprida kunskap om astma över hela världen.

Just kunskap tillsammans med egenvård är otroligt viktig för att den som har astma ska kunna leva ett gott liv. Många har lindriga symptom, men för en del kan astman vara livshotande.

"”Just kunskap tillsammans med egenvård är otroligt viktig för att den som har astma ska kunna leva ett gott liv. Många har lindriga symptom, men för en del kan astman vara livshotande.2"

Just kunskap tillsammans med egenvård är otroligt viktig för att den som har astma ska kunna leva ett gott liv. Många har lindriga symptom, men för en del kan astman vara livshotande.

Den som har astma behöver veta hur den bör sköta sin behandling, vad som bidrar till att man mår bättre och vad som försämrar sjukdomen. För att få bästa resultat bör behandlingen vara individuell, förebyggande och fungera som ett samspel mellan sjukvårdspersonal och patienten.

Det är precis så de certifierade astma-, allergi- och KOL-mottagningarna är tänkta att ha resurser för att fungera. Syftet med certifieringen är att säkerställa en evidensbaserad, högkvalitativ och jämlik astma-, allergi- och KOL-vård på nationell, regional och lokal nivå.

Därför vill vi uppmuntra Södra sjukvårdsregionen och de ingående regionerna att samverka för att möjliggöra införande av certifierade astma-, allergi- och KOL-mottagningar i hela Blekinge, Halland, Kronoberg och Skåne.

Astma- och Allergiförbundets arbetsgrupp för allergivårdsfrågor i Södra sjukvårdsområdet

Eskil Hedberg, Blekinge

Anna Tinnert, Blekinge

Cecilia Tingstedt, Kronoberg

Pernilla Alm-Ramberg, Skåne

Gisela Petersson, Skåne

Bertil Orrby, ledamot i Astma- och Allergiförbundets förbundsstyrelse

Läs mer