GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Debatt: Företag går under

Vaccineringen mot covid-19 skapar hopp om en värld där vi åter kan leva våra liv utan att förhålla oss till restriktioner och rädsla för smittspridning.
Publicerad 31 mars 2021
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Coronakrisen gör att företag går under. Och krisstödet fungerar dåligt.
Coronakrisen gör att företag går under. Och krisstödet fungerar dåligt.
Foto: 330-SKVADRONEN

Om den värld vi då kommer tillbaka till snabbt ska kunna återhämta sig, måste jobb och företag som i grunden är livskraftiga räddas från att gå under.

”Om den värld vi då kommer tillbaka till snabbt ska kunna återhämta sig, måste jobb och företag som i grunden är livskraftiga räddas från att gå under.”
Johan Dalén och Claes Sandvig

Regeringen har under pandemins gång beslutat om flera olika stöd till näringslivet, stöd som varit avgörande för att undvika de värsta scenarierna för ekonomin. Men många av stöden når inte ut till företagen i tid, på grund av krångel och långa handläggningstider. Företag som permitterar personal tvingas nu vänta i månader på att få ersättning utbetald. Samtidigt ökar antalet konkurser och rekonstruktioner i de drabbade branscherna.

Det är en bisarr situation att företag tillåts gå omkull i väntan på stöd som de är berättigade till. Oklara regler, och svårigheter att få tydliga besked från Tillväxtverket, skapar därtill en osäker situation för många företagare. Vi har medlemmar som agerat bank åt staten sedan slutet på förra sommaren – alltså haft fulla lönekostnader för 40 procents arbete.

Andra medlemmar kämpar för att slippa återbetala permitteringsstöd på över 200 000 kronor, bland annat på grund av felaktiga besked från Tillväxtverket.

Och de är verkligen inte ensamma. I en undersökning som skickats ut till Svenskt Näringslivs företagarpanel svarade en tredjedel av de blekingska företag som sökt något stöd under pandemin att de är missnöjda med ansökningsprocessen. Mindre än hälften av de svarade är nöjda med tiden det tar till utbetalning. Små fel, som att man glömt fylla i en rad i ansökningsblanketten eller att avstämningar kommit in enstaka dagar för sent, kan leda till avslag eller krav på full återbetalning. Detta trots att företagen i sak uppfyller alla krav för att få stöden. Det är varken rimligt eller skäligt.

Frustrationen är stor hos de företag som hör av sig till oss med berättelser om hur de försöker rätta till felaktigheter eller få förtydliganden från Tillväxtverket, men möts av långa svarstider och otydliga besked.

Problemet bottnar i flera grundläggande fel. Myndigheten har inte tidigare haft vanan att hantera den här typen av ansökningar i så pass stora volymer som nu har inkommit. Regeringen har inte heller gett dem de resurser som behövs eller sänt tillräckligt tydliga styrsignaler. Man har inte heller tydliggjort hur lagstiftningen ska tolkas i de fall där det varit uppenbart att det funnits ett sådant behov.

Alldeles i dagarna har en ny ansökningsperiod för korttidspermitteringar öppnats. Inför det har vi tryckt på hårt för att det måste finnas system som varnar företagarna redan när de skickar in ansökan ifall någon del inte är komplett eller korrekt ifylld. Förhoppningsvis kan det minska antalet onödiga avslag.

Att pengarna når ut till de företagare som behöver det, och är berättigade till det, är avgörande. Och de behöver stöden nu, inte senare.

Johan Dalén, regionchef Svenskt Näringsliv Blekinge

Claes Sandvig, regionansvarig Visita Södra