GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Debatt: ”Havsbaserad vindkraft behövs”

Klimatkrisen är ett faktum. Rapporten från FN:s klimatpanel, IPCC, som presenterades i början av augusti är visar på att klimatomställningen måste gå fortare för att vi ska klara 1,5-graders målet.
Publicerad onsdag 17:00 • Uppdaterad torsdag 09:12
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vindkraft behövs för att lösa klimatkrisen.
Vindkraft behövs för att lösa klimatkrisen.

Detsamma gäller om vi ska klara Sveriges klimatmål, att bli världens första fossilfria land till 2045.

Klimatomställningen inom svensk industri är inget annat än en ny industriell revolution. Tunga industrier som gruvor, stål, cement och kemi ska bli klimatneutrala genom bland annat elektrifiering och nya tillverkningsprocesser. Tillsammans med bland annat elektrifiering av transportsektorn innebär klimatomställningen att svensk elförbrukning i det närmaste kommer att fördubblas. Ökningen gäller inte enbart i Norrland utan även i Syd- och Mellansverige.

”Klimatomställningen inom svensk industri är inget annat än en ny industriell revolution. Tunga industrier som gruvor, stål, cement och kemi ska bli klimatneutrala genom bland annat elektrifiering och nya tillverkningsprocesser.”
Roland Flaig, RWE Renewables Sweden AB

Redan idag brottas södra Sverige med kapacitetsbrist i elnäten som hindrar nyinvesteringar, jobb och tillväxt. Slutsatsen blir att vi kommer att behöva all el som går att producera. Det viktiga är att den el som produceras är fossilfri det vill säga att produktion inte kommer från olja, kol eller gas. Vi ser att förnybar elproduktion från vindkraften kommer att bli en bärande del.

För att klara den nödvändiga utbygganden av vindkraft i södra Sverige har den havsbaserade vindkraften stor potential. Sverige har en ungefär 4800 mil lång kustlinje, varav en betydande del återfinns i Sveriges sydligaste delar, vilket ger goda förutsättningar för en hållbar utveckling av havsbaserad vindkraft i regionen.

Det är mot bakgrund av detta som en utbyggnad av havsbaserad vindkraft på Södra Midsjöbanken planeras. Projektet är bland de största i Norden, cirka 10 mil från svenska fastlandet mot gränsen till Polen. Parken beräknas producera 6-8 TWh motsvarande hela Smålands elförbrukning 2018.

Inledningsvis välkomnades projektet av flera instanser, inklusive Försvarsmakten, men stödet har sedan dess blivit mer otydligt, i synnerhet från Försvarsmakten. Från vår sida är det däremot tydligt att ett nej till vindkraftparken skulle vara en stor förlust för Blekinges tillväxt, arbetstillfällen och klimatambitioner, men även för Sveriges försvarspolitiska intressen.

Ett nej skulle leda till negativa konsekvenser för södra Sveriges elförsörjning – en viktig del av totalförsvaret. I utredningen Motståndskraft uttryckte sig Försvarsberedningen tydligt att ”berörda aktörer behöver väga in totalförsvarets behov vid utvecklingen av nya energisystem och vid uppbygganden av ny infrastruktur inom energiområdet för att (…) skapa en mer robust energiförsörjning”.

Det är också därför som vi fortsatt anser att de klimat- och försvarspolitiska intressena utan tvekan bör kunna samverka ute på Östersjön.

Den havsbaserade vindkraften måste få möjlighet att utvecklas i södra Sverige, både för klimatet och totalförsvarets skull. Projektet på Södra Midsjöbanken behövs för att Sverige ska kunna säkra elförsörjningen för dagens och kommande generationer.

Den havsbaserade vindkraften bör därför inte ses som ett hinder, utan som en nyckel till ett starkare och mer hållbart samhälle.

Roland Flaig, VD, RWE Renewables Sweden AB