GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Debatt: Hon som skulle gå genom rutan ...

Publicerad tisdag 17:00
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
När Ebba Busch, partiledare i Kristdemokraterna, skulle gå genom rutan så sprack den.
När Ebba Busch, partiledare i Kristdemokraterna, skulle gå genom rutan så sprack den.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Skiljelinjen i samhället går idag mellan inrikes födda och utrikes födda - ofta i ett marknadsperspektiv, även att asylrätt inte är en affärsidé.

En förenklad oetisk problemformulering alltför snävt kretsandes kring integrationsproblematik och gängkriminalitet, har tagit över den klassiska mellan arbete och kapital, och lämnat socialdemokratin såväl utanför som förvirrade då skalan dessutom är en helt annan.

Att kristdemokraterna kan driva tesen att ökad kontroll, hårdare straff och fängelser i länder som Afghanistan, är lösningen, är obegripligt och direkt cyniskt då all evidens pekar motsatt.

”Att kristdemokraterna kan driva tesen att ökad kontroll, hårdare straff och fängelser i länder som Afghanistan, är lösningen, är obegripligt och direkt cyniskt då all evidens pekar motsatt.”
Peter Östling

Men det är också en märklig retorik betraktad mot partiets nomenklatur med termer som mänsklig ”personalism”, ”ofullkomlighet” och ”okränkbarhet”, liksom inte minst familjebegreppet.

Gängbrottsligheten och dödsskjutningarna finner inte sin lösning inom ett paradigm som liknar USA:s, vars resultat av liknande trender och försök är kontraproduktiva och kostsamma, för att inte säga direkt katastrofala. Primitiva principer om hämnd och repression är bara populistiska signalvärden. Men det kanske är detta KD menar med ”krist”-begreppet?

Rättskipningen i Bibelns gamla testamente (Moseböckerna) var starkt primitiv, med förekomst av dödsstraff genom stening, och med principen ”öga för öga – tand för tand”.

Den nya KD-identiteten blev tydlig då partiledaren Ebba Busch gick till aggressivt angrepp på Folkhälsomyndigheten i vintras då myndigheten ville vaccinera uteliggare och papperslösa som en prioriterad riskgrupp, till gagn även för den allmänna folkhälsan.

Det var ett ”sluttande plan” menade kristdemokraterna. Nu ska de mest utsatta frysas eller skickas ut istället. Det är ett bättre plan att bygga samhället på! Det är inte direkt ”tillsammans” längre, även då kampen mot en pandemi så kräver. Den nya skiljelinjen ska hållas!

Partiledaren Ebba Busch, skolad i Livets Ord, hon var tänkt att "gå genom rutan”, men har inte bara splittrat hela partiet och vänt upp och ner på partiets värdegrund på bara fem år, hon har dessutom blivit fälld för grovt förtal.

I det sammanhanget förnekar hon brott, som hon sedan erkänner, för att slutligen förlöjliga lagstiftningen, en lagstiftning som även den varit föremål för KD: s iver av att göra strängare! Därtill har hon använt KD: s och sin egen offentliga position för att få bättre genomslag och plats i media för att driva denna högst tvivelaktiga privatsak.

Hur har allt detta kunna få passera? Svaret är ett gott mått på väljarna och övriga politiker inom KD.

Är man kristdemokrat, då ska man rösta på ett annat parti, är man Ebba-demokrat, då spelar det ingen roll om man röstar på KD eller på SD.

Bland de drygt 4% som ännu röstar på KD återfinns de lokala politiska företrädarna, vars spretiga utspel i den rikspolitiska debatten eller i makrofrågor generellt präglas av lika stor gapighet som okunnighet, och i de sedvanliga lokala cykelställfrågorna utmärker man sig inte annorlunda. Var 25:e väljare tycks dock ännu nöja sig med denna nivå.

Men rutan har spruckit över hela skärmen!

Peter Östling, politiskt obunden samhällsdebattör, Karlskrona