GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Debatt: Jaga inte varg

2 januari 2022, inleddes licensjakt på 27 vargar i Sverige av uppskattat totalt, ca 395.
Publicerad 14 januari 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Varg, oförtjänt dåligt rykte.
Varg, oförtjänt dåligt rykte.Foto: Mark Hanlon

Det innebär att en avsevärd mängd av den svenska vargstammen får jagas och skjutas. Om man betänker att de lever i flockrevir förstår man att 2 dödade vargar i en flock gör flocken dödligt sårbar och vissa revir kan helt dö ut utan alfavargarna.

För oss som bryr oss om en levande natur och djurliv är det ofattbart att någon jakt överhuvudtaget får förekomma på våra vargar. Vi borde skydda rovdjuren som är vitala för en hälsosam ekobalans och biologisk mångfald. Natur i balans innebär nytt liv, födelse och en naturlig livscykel för djur, människor och växter. Kommande generationer ska få en chans njuta av friluftsliv och skogsvandringar.

Förnuftet verkar ha lämnat dem som gett tillstånd för licensjakt. 2022. Jag anklagar dem för deras okunskap om ovärdiga jaktvillkor för djuren och ignorans för det lidande jakten innebär. Skadeskjutning, stress, familjesplittring mm.

Den lilla vargstam vi har i Skandinavien är redan starkt hotad och mycket sårbar. Genom jakten kommer vargarna i reviren att delvis förlora sina familjemedlemmar. Det kan vara en alfahona och hane med valpar t ex. Då har valparna i stort sett ingen chans till överlevnad, de svälter ihjäl eller dör på andra grymma sätt.

Det andra alternativet är att reviret helt dör ut, vilket kallas utrotning.

Hos ursprungsbefolkningen i Nord Amerika symboliserar Den Grå Vargen Mod, Styrka, Familjelycka och Lojalitet. Vargen lär ha funnits i över 7. 500 år. De bjöd in mänskligheten att dela vildmarken, och Stenåldersfolket lär ha jagat tillsammans med vargar. Sålunda kunde människan jaga framgångsrikt och överleva!

Så tog människan över och startade ett evigt krig mot vargen. Jakten ledde till utrotning i många delar av världen. Exempelvis i Sverige i slutet av 1970-talet fanns inte många kvar.

Istället för att slakta, jaga och utrota, borde människorna inse vinsten med en biologisk mångfald och hitta andra lösningar som alla vinner på, där varg och människa kan leva sida vid sida.

All jakt på vilda djur syftar till att döda. Ett grymt sätt att dö på för ett försvarslöst djur mot jägarnas kulor. För att inte tala om den gränslöst vidriga troféjakten, som är förbjuden men ändå bedrivs i stor skala. Av ca 1900 jägare i den nu pågående licensjakten, är minst 216 utländska jägare.

Avslutningsvis, låt oss en gång för alla slå fast att vargen inte är farlig för människan. De är skygga varelser som helst lever sitt liv i vildmarken, utan inblandning av människan. De få fall av vargattacker som skett i världen har företrädesvis skett före 1885, och är troligtvis initierade av människan själv. Alltså försvar. Vi talar om färre än 90 personer genom hela historien, i hela världen. Risken är alltså minimal och de skrönor som spridits i media, får man tillskriva okunniga, sensationslystna journalister.

Vargen har fått oförtjänt dåligt rykte just genom media och hatfulla boskapsuppfödare.

Kom ihåg, om livet i naturen försvinner, försvinner människan.

Stoppa all jakt på Den Grå Vargen.

Annica Bennman Holmström, Gymnasielärare