GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Debatt: Kristdemokraternas maktlystnad

Högerns nationalism sammanfaller allt mer med industriarbetarklassens värderingar och med de uniformerade kårernas, det politiska fältet förskjuts åt höger med bara V kvar som motvikt.
Publicerad 10 september 2021
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ett mänskligare Sverige ... det var då det. Bild: Kristdemokraternas dåvarande partisekreterare Lennart Sjögren presenterade valkampanjen 2010.
Ett mänskligare Sverige ... det var då det. Bild: Kristdemokraternas dåvarande partisekreterare Lennart Sjögren presenterade valkampanjen 2010.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Det är en farlig utveckling som äventyrar demokratins underbyggnad. I dessa tider behövs mer av inkluderande stabilitet, humanism och lojalitet med demokratin på djupet. Vi behöver inte mer opportunistisk maktlystnad från partier som egentligen har en motsatt politisk idé relativt opinionen. Det gäller såväl S som L, men tydligast gäller det KD.

”Kristdemokratins idémässiga grund är inte kompatibel med snäv nationalism och ett politiskt tänkande där egenintresse är överordnat solidaritet med de mest utsatta” (KD:s Lars Adaktusson, SvD, 25 augusti).

2004 tryckte förre partiledaren Göran Hägglund på att etik handlar om hur vi förhåller oss till de svagaste rösterna, och till ”medmänniskor i de allra fattigaste länderna”. KD:s valslogan år 2010, löd – ”Ett mänskligare Sverige”.

Nu uppvisar man direkt förakt mot de mest utsatta grupperna och tonläget är högt. Familjen (återförening) är inte helig längre och tiggeri ska förbjudas! Den humanistiska solidaritet som tidigare var själva basen för kristdemokraterna har fått ge vika i jakten på marginalväljare höger ut.

”Den humanistiska solidaritet som tidigare var själva basen för kristdemokraterna har fått ge vika i jakten på marginalväljare höger ut.”
Peter Östling

Den mänskliga tragedin i Afghanistan och den svenska hållningen som mer liknar uppfattningen att det är vi som är utsatta för hot, är ett fruktansvärt uttryck för hur omänsklighet normaliserats. Världssamfundet diskuterar naivt om det kan vara så att talibanerna har blivit mer moderna parat med uppgifter om brutalitet, terror och religiös polis utrustad piskor.

Hazarerna, den tredje största folkgruppen i Afghanistan, har varit föremål för talibanskt förtryck och utrensningar sedan generationer. Filip Haglund (KD), som kandiderar till riksdagen, bemöter nödropen med nedlåtande begrepp som ”horder” av afghaner hotar Sverige, och kallar dem ”farsoter” (GP 10 augusti). Människor som vill överleva!

Det är tydligt att KD lämnat ideologin till förmån för maktlystnad, med en osannolik uppslutning längst ut på högerkanten. Stödet internt för partiledaren förklaras av att man i huvudsak dragit till sig SD-anhängare, och trängt undan de ”gamla” kristdemokraterna. Anhängare som trots sin kärva syn på lag och ordning inte är så nogräknade med brottslighet för egen del och därmed kan acceptera en dömd partiledare.

Risken om man lämnar linjen till förmån för den gamla är att man tappar väljare som är extremhöger, en risk ett parti med runt 4 procent i stöd inte kan ta, även om partiledaren provocerar med maktfullkomlig självgodhet.

Men varför någon ska rösta på den lilla kopian är svårt att förstå, KD tillför absolut ingenting i nuläget! Man slåss på den politiska marknaden genom att övertrumfa övriga högerpartiers allt hårdare positioner, trots att positionen i flera avseenden går rakt emot det egna varumärket.

Lars Adaktusson fångar det förträffligt: ”Behovet av en kristdemokrati som sätter människovärde framför maktinnehav blir inte tydligare än i ett debattklimat där begreppet flykting kommit att bli synonymt med brottslighet och terrorism”(SvD, 25 augusti).

Vi har en ny splittrande skiljelinje i samhället, som jag återkommer till i en uppföljande artikel.

Peter Östling, politiskt obunden samhällsdebattör, Karlskrona