GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Debatt: Ord har betydelse, Hultqvist

Svar till Peter Hultqvists gästkrönika ”Ändamålet helgar medlen”, Sydöstran 3 februari 2021.
Riksdagsledamoten Annicka Engblom, Moderaterna, tycker försvarsminister Peter Hultqvist bör tänka på att ord har betydelse.
Riksdagsledamoten Annicka Engblom, Moderaterna, tycker försvarsminister Peter Hultqvist bör tänka på att ord har betydelse.
Foto: Gonnel Persson
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Försvarsminister Peter Hultqvist har i tidigare inlägg i media varnat för stöveltramp mot asfalten, facklor mot mörka skyar och demokratins upphörande om moderaterna skulle finna stöd hos andra riksdagspartier för att bilda regering. I Sydöstran (3 februari) spär Hultqvist på sin konstruerade hotbild mot evigt socialdemokratiskt maktinnehav med teorier om hårdföra jesuiterpräster, 30-talets fascism, skinheads och vit makt.

Det höga tonläget och hårdföra språkbruket är inte bara besvärande och genant för alla hårt arbetande och välmenande folkvalda inom socialdemokratin – det faller tillbaka på alla folkvalda i Sveriges demokratiska styrelseskick, bidrar till politikerförakt och förfular samhällsdebatten.

Jag understryker, det är alltså Sveriges försvarsminister som uttrycker sig på detta sätt. I samma anda som Sveriges justitieminister, Morgan Johansson. Allvaret i att just dessa regeringsföreträdare, med ansvar för landets trygghet och yttersta säkerhet, genom hot och varningsrop söker konflikt och destabilisering i syfte att säkra eget maktinnehav, kan inte nog kan inskärpas.

Det är inte tu tal om att regeringen och socialdemokratin är hårt pressad av en illa hanterad pandemi, en misslyckad migrations- och justitiepolitik, otillräcklig försvarspolitik, vården, omsorgen och allt annat som inte fungerar i vårt land, trots sju år av regeringsinnehav. Det är dock inte förflugna ord, det är uppenbarligen en medveten strategi. Ju mer pressat partiet är, desto mörkare bild målar regeringsföreträdarna av samtiden. Nytt är att man går över gränsen.

"Försvarsministern bidrar i allra högsta grad till att höja tonläget i debatten och ökar den redan stora polariseringen i samhällsdebatten. Det allvarliga i kråksången är hur det kan uppfattas av dem som verkligen tar försvarsminister Hultqvist & Co på orden."

Försvarsministern bidrar i allra högsta grad till att höja tonläget i debatten och ökar den redan stora polariseringen i samhällsdebatten. Det allvarliga i kråksången är hur det kan uppfattas av dem som verkligen tar försvarsminister Hultqvist & Co på orden. Exempel på vad denna hetsretorik kan leda till har vi fått uppleva i närtid. Stormningen av Capitolium i Washington DC i januari föranleddes av Trumps osanningar om presidentvalsprocessen och uppmaningar till att trotsa både lagar och demokratiska valresultat för att säkra eget maktinnehav. Vi har som sagt sett vad det kan leda till i en av världens största demokratier. Inte är väl regeringsföreträdarnas avsikt att åstadkomma samma situation i Sverige?

Ord har betydelse. Ständiga överord i det politiska samtalet är inte konstruktivt på något sätt och minskar möjligheterna till att kunna hitta gemensamma positioner över parti- och blockgränser. I ljuset av de stora samhällsproblem vi ser på flera områden idag krävs fokus på sakpolitik och inte innehållslös smutskastning.

Moderaternas utgångspunkt är att göra Sverige bättre. För det krävs konstruktiva lösningar och förmågan att prata med alla demokratiskt valda partier. Vi är trygga i våra värderingar och kommer inte kompromissa i frågor som motverkar ett Sverige som håller demokratin, människovärdet och betydelsen av internationellt samarbete högt.

Annicka Engblom (M), riksdagsledamot Blekinge

Läs mer