unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Debatt: Ord har betydelse, Hultqvist

Svar till Peter Hultqvists gästkrönika ”Ändamålet helgar medlen”, Sydöstran 3 februari 2021.
Riksdagsledamoten Annicka Engblom, Moderaterna, tycker försvarsminister Peter Hultqvist bör tänka på att ord har betydelse.
Riksdagsledamoten Annicka Engblom, Moderaterna, tycker försvarsminister Peter Hultqvist bör tänka på att ord har betydelse.
Foto: Gonnel Persson
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Försvarsminister Peter Hultqvist har i tidigare inlägg i media varnat för stöveltramp mot asfalten, facklor mot mörka skyar och demokratins upphörande om moderaterna skulle finna stöd hos andra riksdagspartier för att bilda regering. I Sydöstran (3 februari) spär Hultqvist på sin konstruerade hotbild mot evigt socialdemokratiskt maktinnehav med teorier om hårdföra jesuiterpräster, 30-talets fascism, skinheads och vit makt.

Det höga tonläget och hårdföra språkbruket är inte bara besvärande och genant för alla hårt arbetande och välmenande folkvalda inom socialdemokratin – det faller tillbaka på alla folkvalda i Sveriges demokratiska styrelseskick, bidrar till politikerförakt och förfular samhällsdebatten.

Jag understryker, det är alltså Sveriges försvarsminister som uttrycker sig på detta sätt. I samma anda som Sveriges justitieminister, Morgan Johansson. Allvaret i att just dessa regeringsföreträdare, med ansvar för landets trygghet och yttersta säkerhet, genom hot och varningsrop söker konflikt och destabilisering i syfte att säkra eget maktinnehav, kan inte nog kan inskärpas.

Det är inte tu tal om att regeringen och socialdemokratin är hårt pressad av en illa hanterad pandemi, en misslyckad migrations- och justitiepolitik, otillräcklig försvarspolitik, vården, omsorgen och allt annat som inte fungerar i vårt land, trots sju år av regeringsinnehav. Det är dock inte förflugna ord, det är uppenbarligen en medveten strategi. Ju mer pressat partiet är, desto mörkare bild målar regeringsföreträdarna av samtiden. Nytt är att man går över gränsen.

quote
Försvarsministern bidrar i allra högsta grad till att höja tonläget i debatten och ökar den redan stora polariseringen i samhällsdebatten. Det allvarliga i kråksången är hur det kan uppfattas av dem som verkligen tar försvarsminister Hultqvist & Co på orden.

Försvarsministern bidrar i allra högsta grad till att höja tonläget i debatten och ökar den redan stora polariseringen i samhällsdebatten. Det allvarliga i kråksången är hur det kan uppfattas av dem som verkligen tar försvarsminister Hultqvist & Co på orden. Exempel på vad denna hetsretorik kan leda till har vi fått uppleva i närtid. Stormningen av Capitolium i Washington DC i januari föranleddes av Trumps osanningar om presidentvalsprocessen och uppmaningar till att trotsa både lagar och demokratiska valresultat för att säkra eget maktinnehav. Vi har som sagt sett vad det kan leda till i en av världens största demokratier. Inte är väl regeringsföreträdarnas avsikt att åstadkomma samma situation i Sverige?

Ord har betydelse. Ständiga överord i det politiska samtalet är inte konstruktivt på något sätt och minskar möjligheterna till att kunna hitta gemensamma positioner över parti- och blockgränser. I ljuset av de stora samhällsproblem vi ser på flera områden idag krävs fokus på sakpolitik och inte innehållslös smutskastning.

Moderaternas utgångspunkt är att göra Sverige bättre. För det krävs konstruktiva lösningar och förmågan att prata med alla demokratiskt valda partier. Vi är trygga i våra värderingar och kommer inte kompromissa i frågor som motverkar ett Sverige som håller demokratin, människovärdet och betydelsen av internationellt samarbete högt.

Annicka Engblom (M), riksdagsledamot Blekinge

Läs mer

Medan du sov: Här är nattens händelser

Medan du sov. Två brandlarm från Nättraby – sophus förstördes
Medan du sov: Här är nattens händelser

I natt: Två brandlarm i Nättraby – sophus förstördes

Nyheter. Räddningstjänsten fick rycka ut till Nättraby vid två tillfällen under natten till lördag.
Arkivbild.

Karlskrona HK-tränaren: ”Det känns som två stulna poäng”

Sport. Tappad tvåmålsledning och förlust efter straffar
Karlskrona HK-tränaren: ”Det känns som två stulna poäng”

Regler för bibliotek och anläggningar förlängs

Karlskrona. Biblioteken håller stängt minst två veckor till.
Biblioteken i Karlskrona kommun tar inte emot fysiska besök på grund av pendemin.

Kirurgavdelningen utmanades att vinterbada

Film och bildspel. Antog den iskalla utmaningen i Salsjön och på Saltö.
Kirurgavdelningen utmanades att vinterbada

Onanimisstänkt lärare hoppar av politiken

Nyheter. Meddelar att han lämnar alla sina uppdrag.
Onanimisstänkt lärare hoppar av politiken

TV: ”Disco-Jeppe” bjuder på nytt quiz – kan du svaren?

Barometern-OT quiz. Nu utmanar Barometern-OT dig på nytt.
TV: ”Disco-Jeppe” bjuder på nytt quiz – kan du svaren?

Brott: Tonårspojke rånad vid resecentrum – polisen vädjar om tips

Ronneby. 15-åring hotad med pistolliknande föremål.
Det grova rånet skedde under torsdagskvällen vid resecentrum i Ronneby.

Smittspridning på större fester i Blekinge – ”Det ska vi inte syssla med”

Nyheter. ”Ökningen beror inte på sportlovsresor”
Smittspridning på större fester i Blekinge – ”Det ska vi inte syssla med”

Grov våldtäkt ska ha skett i avspärrat område

Karlskrona. Kvinna förd till sjukhus efter våldtäkten – Polisen söker vittnen.
Grov våldtäkt ska ha skett i avspärrat område

Nytt coronadödsfall i Blekinge

Coronavirus. Så många nya fall har länet senaste dygnet.
Nytt coronadödsfall i Blekinge

Tungt slut för KHK – tappade tvåmålsledning föll på straffar

Sport. Läs direktrapporteringen i efterhand
Tungt slut för KHK – tappade tvåmålsledning föll på straffar