Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Debatt: Ordning och reda på arbetsmarknaden - en fråga om överlevnad

Att konstatera att Sverige har tappat kontrollen över arbetsmarknaden är långt ifrån en överdrift:
Debatt • Publicerad 16 oktober 2024
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Johan Danielsson socialdemokrat och ledamot av Europaparlamentet
Johan Danielsson socialdemokrat och ledamot av EuropaparlamentetFoto: Stig-Björn Ljunggren
Thomas Olsson, ordförande i LO Sydöstra Sverige.
Thomas Olsson, ordförande i LO Sydöstra Sverige.Foto: Privat

Arbetslösheten är den högsta på 10 år. 35 personer har hittills i år gått till jobbet men inte kommit hem igen. Fyra av fem kriminella nätverk bedriver sin olagliga verksamhet via helt legala företag, till exempel ett HVB-hem som de köpt via Blocket.

Den här utvecklingen hotar svensk konkurrenskraft, skapar farliga arbetsplatser och ytterst fyller det gängens bankkonton.

Annons

Medan SD-regeringen kör på med sina gamla talepunkter här hemma i Sverige om att alla problem löses genom att sänka skatter för de allra mest förmögna, kommer vi ställa en rad krav för att skapa ordning och reda på arbetsmarknaden. Lokalt, nationellt och i Europaparlamentet i Bryssel.

Som facklig kan våra krav delas upp i tre områden.

För det första. Vi ska använda EU för att se till att de gröna industrijobben fortsätter att hamna i Sverige. Varslen vi nu nås av från bland annat Northvolt oroar många av oss.

När bilindustrins framtid i Europa debatteras i Europaparlamentet blir det tydligt att högersidans enda strategi är att backa in i framtiden: sänkta miljökrav, nej till elbilar och stopp för grönt stål.

Dessa krafter är ett direkt hot mot svenska industrijobb. För elbilar, batterier och grönt stål kommer produceras, den stora frågan handlar om var: I Kina eller i Sverige?

För det andra. Ingen arbetare ska dö på eller av sitt jobb. Förra året nådde siffran på arbetsplatsolyckor med dödlig utgång nya nivåer, med totalt 63 dödsfall.

EU har makt att göra något åt detta. Det är helt avgörande att det blir verkstad av den nollvision mot arbetsplatsolyckor som antogs förra mandatperioden.

Det gör vi genom att skruva upp ambitionerna på arbetsmiljöområdet. Idag mister över 100 000 personer i Sverige livet årligen i cancer som orsakats av risker de utsatts för på deras arbetsplats.

Vi behöver se till att gränsvärden för farliga ämnen skärps.

Att utsätta sina anställda för fara måste få konsekvenser. Det är helt orimligt att det idag kostar mer för en arbetsgivare att slarva bort en maillista än att utsätta sina anställda för livsfara. Därför vill vi höja sanktionerna för företag som utsätter anställda för fara.

Annons

Sist men inte minst. Vi måste städa upp bland den kriminalitet och det utnyttjande som slagit rot långt in på svensk arbetsmarknad.

Den så kallade arbetslivskriminaliteten växer. 119 underentreprenörer utspridda på fem led. Så såg det ut på arbetsplatsen i Sundbyberg där fem byggnadsarbetare miste livet i december 2023.

Fyra dagar efter olyckan kunde inte deras arbetsgivare med säkerhet säga om hans anställda befunnit sig i hissen och om de levde eller inte.

Oavsett om det handlar om sprängmedel som försvinner från byggarbetsplatser, gängkriminella som drivit HVB-hem för utsatta barn eller fackombudsmän som misshandlas för att de granskat ”fel” företag, är det tydligt att något är djupt fel på svensk arbetsmarknad.

Här kämpar vi för att EU ska begränsa antalet led av underentreprenörer till max två i riskbranscher. Att det ska bli tydligt i alla branscher att huvudentreprenören ytterst bär ansvaret för arbetsmiljön. Samt att det går att ställa sociala krav vid offentliga upphandlingar.

”Våra skattepengar ska inte kunna hamna hos företag som livnär sig på att utnyttja andra människor.”
Johan Danielsson, EU-parlamentariker och Thomas Olsson, LO.

Våra skattepengar ska inte kunna hamna hos företag som livnär sig på att utnyttja andra människor.

Det behövs omfattande, långsiktiga och kraftfulla insatser ända upp på EU-nivå om vi ska rensa upp i den röta som spridit sig långt in på många svenska arbetsplatser.

Det är insatser som vore bra för Sverige, svenska företag, och framförallt, svenska arbetare.

Johan Danielsson (S), Europaparlamentariker och vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet.

Thomas Olsson, ordförande för LO-distriktet i Sydöstra Sverige

Annons
Annons
Annons
Annons