unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Debatt: Osäkerhet farligt

Skälen för att överge Sveriges militära alliansfrihet har aldrig varit så svaga som nu. Just då lägger de borgerliga partierna fram ett förslag om att Sverige skall närma sig NATO. Och till och med bli medlem av försvarsalliansen.
Ett isolerat angrepp på Sverige från Ryssland är osannolikt anser förre socialdemokratiske försvarsministern och talmannen, Thage G Peterson.
Ett isolerat angrepp på Sverige från Ryssland är osannolikt anser förre socialdemokratiske försvarsministern och talmannen, Thage G Peterson.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Tidpunkten för förslaget kunde inte vara sämre vald. I en tid när osäkerhet råder över hela världen med regeringskriser. I ett läge när USA befinner sig i en akut ledarkris så skall vårt land passa på att underordna sig USA och NATO ännu mer.

Det borgerliga inhoppet skapar osäkerhet i vår omvärld. Det är farligt med osäkerhet i försvars- och säkerhetspolitiken. Man får inte sitta på två stolar samtidigt. Sveriges försvarspolitiska linje förpliktigar – att Sverige talar samma språk i samma tonläge både till USA och Ryssland.

Om vi inte gör det så är vi inte neutrala och militärt alliansfria. Vi måste vara lika tydliga och konsekventa mot både öst och väst. Gammaldags rysskräck eller en överdriven tro på USA:s demokratiska stabilitet får inte göra oss blinda. Eller påverka oss till ett äventyrligt agerande.

Närmandet till USA:s försvarsorganisation har under senare år skett i en rasande fart. Och detta utan att man presenterat några anledningar till varför Ryssland skulle angripa Sverige.

Vårt land är inte, som jag ser det, ett strategiskt viktigt mål för Ryssland. Ett isolerat ryskt krig mot Sverige är inte sannolikt. Att Ryssland upprustar är inte ett skäl nog. EU vill ju ha en egen armé och talar allt oftare enbart om militära lösningar mot Ryssland. Sverige bör gå en annan väg. En fredens väg. Påverka EU att öppna dörren för Ryssland till gemenskapen. Sveriges försvarsminister bör ta initiativet till besöksutbyte mellan Sverige och Ryssland.

quote
Naturligtvis skall vi eftersträva goda relationer med USA. Men detta får inte hindra oss från att ha goda relationer också med Ryssland.

Naturligtvis skall vi eftersträva goda relationer med USA. Men detta får inte hindra oss från att ha goda relationer också med Ryssland. Sedan är ju det så att Sverige tillhör det västliga tänkandet. Men även om vårt hjärta finns i väst, så måste vår hjärna också finnas i öst. Som neutralt och alliansfritt land måste Sverige ha samtal och dialog också med Ryssland. Dagens avsaknad av detta är inte någon klok politik.

Isolering och utfrysning av stater är en farlig väg. Fredliga möten mellan människor och samarbete skapar på sikt fred.

För att ge kraft åt neutralitet och alliansfrihet måste Sverige ha ett starkt och modernt folkförsvar – både civilt och militärt – som skall försvara och skydda vårt land och folk. Därför får vi räkna med en högre försvarsbudget. Jag var emot att Gotland skulle avmilitariseras. Jag ville först se mer av Rysslands demokratisering.

En följsamhet av de nya förslagen gynnar inte Sveriges säkerhet. Varken nu eller på sikt. Tvärtom. Sverige skulle dras in i NATO-äventyr världen över. Afghanistankriget kan tas som ett varnande exempel! Att komma i USA:s Rysslands och NATO:s ledband ligger inte i Sveriges intresse.

Thage G Peterson, fd Försvarsminister och tidigare talman i Sveriges riksdag