Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Debatt: Planera för biltvättar

Det har varit mycket diskussion på senare år om framtidens hållbara kommuner och städer.
Blekinges kommuner • Publicerad 30 januari 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Även biltvättar måste vara hållbara.
Även biltvättar måste vara hållbara.Foto: Pernilla Rudenwall

Utvecklingen går framåt på många sätt, allt fler bilar går på el och laddstationer sätts upp, men något som ofta verkar glömmas bort är hur bilar ska kunna tvättas i en hållbar stad. Utan biltvättar uppmuntras bilägare till biltvätt hemma på gatan och riskerar därmed vår natur och miljö.

Bilar behöver hållas rena inte minst ur trafiksäkerhetssynpunkt. Om bilar tvättas på gatan spolas olja och tungmetaller ner i gatubrunnar och rinner sedan ut i vattendrag där de skadar vår natur och miljö. Det är med andra ord ingen bra lösning för att hålla bilen ren och en del kommuner avråder helt från biltvätt på gatan.

Annons

På en godkänd biltvätt samlas dessa tungmetaller i stället upp i reningsverk där de tas omhand på ett säkert sätt. Biltvättar finns ofta i anslutning till drivmedelsstationer men eftersom antalet mackar minskar, särskilt i våra större städer, försvinner också närheten till dessa biltvättar.

För att bilägare ska kunna tvätta sina bilar på ett hållbart sätt måste det även i framtiden finnas tvättanläggningar inom ett rimligt avstånd. Det är något som kommunerna behöver ansvara för genom sin stadsplanering. Tyvärr verkar detta gå trögt på många håll.

”För att bilägare ska kunna tvätta sina bilar på ett hållbart sätt måste det även i framtiden finnas tvättanläggningar inom ett rimligt avstånd. Det är något som kommunerna behöver ansvara för genom sin stadsplanering. Tyvärr verkar detta gå trögt på många håll.”
Robert Dimmlich, Organisationen Sveriges Servicestationer

Vi upplever att det finns ett motstånd, eller i alla fall en stor tveksamhet, till att planera för tvättanläggningar. Kanske tror kommunerna att det krävs en hel mack för att det ska finnas en biltvätt. Det behövs inte alls, en tvättanläggning kan vara helt fristående. Möjligen uppfattas det inte heller lika spännande med en biltvätt när det finns andra verksamheter som konkurrerar om marken.

Vad det än beror på är det olyckligt ur ett miljöperspektiv. Att kunna tvätta bilen i en godkänd biltvätt är ett enkelt sätt för bilägare att göra en positiv insats för miljön. Det ska då inte krävas att denne åker flera mil för att finna närmaste tvättanläggning.

För kommuner handlar det om att agera hållbart och att göra det i praktiken, inte bara i kommunens presentationsmaterial. En hållbar kommun ser till att det finns möjlighet att tvätta sin bil på ett sätt som inte skadar miljön. Med fler tvättanläggningar skyddar vi både naturen och vår miljö. Låt biltvättarna få ta sin plats.

Robert Dimmlich, initiativtagare till Hållbar biltvätt och vd för OSS - Organisationen Sveriges Servicestationer

Annons
Annons
Annons
Annons