Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Rädda ål och kultur

Ålfisket i Blekinge är mer än en fiskefråga det är en del av vår tradition och kultur.
Publicerad 27 januari 2022 • Uppdaterad 3 februari 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Rökt ål? Nej, det är kultur.
Rökt ål? Nej, det är kultur.Foto: LEIF R JANSSON / TT

Även om antalet fiskare till antalet inte är så många så är de en del av Blekinges själ och hjärta. Nu hotas denna tradition av förhastade politiska beslut och en stor okunskap om ålen som art. Beslutet som togs av EU´s fiskeråd och den svenska landsbygdsministern den 14 december 2021 riskerar nu att utrota både det minimala svenska fisket i Hanöbukten och utrota ålen för gott.

Ålfiskestop har Sverige haft förut, det som är nytt är att ålfiskestoppet ska ligga under ålens vandringsperiod som sker under hösten då fiskarna vandrar till Sargassohavet för att föröka sig. Fiskeförbudet ska ligga under en sammanhängande tremånadersperiod och varje EU land bestämmer själva när detta stop ska ligga.

Annons

Regeringen är passiv och hänvisar till Hav- och vattenmyndigheten att ta beslut om när det svenska ålstoppet ska införas redan i år. Vi är oroliga för att man offrar både ålens fortlevnad och vårt viktiga kulturella fiske i Blekinge.

”Vi är oroliga för att man offrar både ålens fortlevnad och vårt viktiga kulturella fiske i Blekinge.”
Moderaterna, Blekinge

Ålfisket i Sverige beräknas ta 1% av den totala ålpopulationen och det är mindre än den totala tillväxten av ål i Östersjön. Hav- och vattenmyndighetens representant säger dessutom i SVT Blekinges reportage om ålen den 21 januari att det svenska fisket är försumbart för ålens återhämtning.

Det största hotet mot ålen är den svenska vattenkraften där tonvis av ål fastnar i turbinerna under hela året. Politiska förslag om hur vi ska komma tillrätta med detta saknas från regeringen och i en tid när regeringens energipolitik lett till hutlösa elkostnader lär inte vattenkraftens påverkan på ålfisket komma högt upp på regeringen dagordning.

Det näst största hotet mot ålen är skarv och säl, två arter som är mer än vanliga i Hanöbukten och Östersjön. Hotet mot ålen kommer alltså inte från ålfisket.

Då varje medlemsland i EU själva bestämmer när fiskestoppet ska är det viktigt att Sverige samordnar sitt stop med andra EU länder och då främst Danmark som är en mycket större ålfiskenation än Sverige. Om det svenska stoppen hamnar innan det danska kan man snabbt räkna ut att Danmark kommer fiska dubbelt så mycket eftersom kvotsystem för ål saknas. Risken finns då att vi utrotar det minimala ålfisket inklusive kulturarvet som finns i Sverige samtidigt som fisket av ål ökar i andra länder.

Regeringen måste ta sitt ansvar för att rädda både ålen och den viktiga fiskenäringen för att bibehålla vår kultur och tradition i Blekinge.

Åsa Coenraads (M), Riksdagsledamot

Magnus Gärdebring (M), Oppositionsråd Karlshamn

Kith Mårtensson (M), Kommunstyrelsens vice ordf Sölvesborg

Camilla Brunsberg (M), Oppositionsråd Karlskrona

Annons

Roger Fredriksson (M), Kommunstyrelsens ordf Ronneby

Patrik Krupa (M), Gruppledare Olofström

Annons
Annons
Annons
Annons