GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Debatt: Räddhågsna tjänstemannafack

Två budgetnyheter under gångna veckor fångade min uppmärksamhet eftersom jag är gammal utredare på TCO.
Publicerad 17 september 2021
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Är facket regeringen? Bild: Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi, statsminister Stefan Löfven och  och LO:s ordförande Susanna Gideonsson under en pressträff gällande trygghet och sjukförsäkring.
Är facket regeringen? Bild: Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi, statsminister Stefan Löfven och och LO:s ordförande Susanna Gideonsson under en pressträff gällande trygghet och sjukförsäkring.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Regeringen kör igång ett nytt stöd för omställning och kompetensutveckling. Det har varit tjänstemannafacken TCO och Saco:s viktigaste fråga i decennier. Nyckeln till reformen är ett nytt studiestöd för vuxna som är mitt i arbetslivet.

Så nu borde det drickas bubbel på Linnégatan och Lilla Nygatan på deras högkvarter i Stockholm, tycker man. Men smolket i glädjebägaren är att det nya studiestödet för de som redan jobbar finansieras med högre ränta för nuvarande och framtida studenter. Prognosen är att man måste betala ytterligare ett år på studielånen.

Unga välutbildade människor är målgrupp för både TCO och Saco. Framtiden ligger i att man lyckas få dessa människor att bli medlemmar i tjänstemannafacken. Men regeringen satte TCO och Saco på pottkanten minsann. De båda facken kan inte jubla över reformen eftersom signalen då blir att man inte bryr sig om studenterna. Men man kan heller inte kritisera regeringen för en reform som man länge har krävt. Så man säger ingenting. Att tjänstemannafacken aldrig har lagt fram en finansieringsmodell för sina krav slår nu tillbaka mot dem själva.

”Att tjänstemannafacken aldrig har lagt fram en finansieringsmodell för sina krav slår nu tillbaka mot dem själva.”
Mats Essemyr

Regeringen presenterade även en rad förbättringar i sjukförsäkringen. Den har haft ett betydande reformbehov under lång tid. Reformerna presenterades vid en digital direktsänd pressträff på regeringskansliet Rosenbad.

Deltog gjorde statsminister Stefan Löfven, socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi samt LO:s ordförande Susanna Gideonsson. Några har reagerat på att LO deltog i en pressträff som regeringen, hela Sveriges regering, arrangerade. LO:s ordförande stod bakom ett ståbord med skylten ”Regeringen”. Som ett eko från den tid då socialdemokraterna betraktade regering och riksdag som så ovidkommande, att Anders Björck tvingades läxa upp Carl Lidbom.

LO är en viktig del av det socialdemokratiska partiet. Det var LO-förbund som bildade partiet en gång i tiden. Men TCO och Saco är partipolitiskt obundna. Det framhåller man ständigt eftersom många medlemmar i tjänstemannafacken sympatiserar med andra partier. Men för vanliga människor är facket liktydigt med LO.

Presskonferensen blir då en bekräftelse på att facket är sossar. Det kan slå tillbaka mot TCO och Saco och deras medlemsförbund, vars reaktioner dock har varit i överkant måttfulla. Man har svårt att formulera kritik mot presskonferensen utan att det uppfattas som kritik mot själva reformeringen av sjukförsäkringen. Här krävs lite kommunikativt nytänk.

Mats Essemyr, Fil Dr och tidigare utredare på TCO