Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Debatt: Så får Blekinge fler unga företagare

Tack vare moderna digitala verktyg är det enklare än någonsin att driva ett eget företag.
Det börjar i skolan om vi ska få fler ungdomar att starta företag.
Det börjar i skolan om vi ska få fler ungdomar att starta företag.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det har lett till nya rekord för företagsstarter i Sverige, inte minst bland unga – trots pandemins effekter på samhället.

Många unga i Blekinge har valt denna väg. I fjol startades 62 nya företag som enskild firma i länet av någon mellan 18 och 25 år. Det är 38 procent fler än året före – och till det kommer alla nya aktiebolag. Det ger hopp och framtidstro, eftersom fler nya företag betyder sysselsättning, tillväxt och skatteintäkter som säkrar välfärden. Det gör också Blekinges kommuner starkare genom att motverka beroendet av få stora arbetsgivare vars upp- och nedgång kan bli avgörande för en hel bygd.

"För att ännu fler unga ska våga satsa på sina företagsidéer, och driva de nya företagen så att de växer, krävs ett aktivt och långsiktigt arbete."

För att ännu fler unga ska våga satsa på sina företagsidéer, och driva de nya företagen så att de växer, krävs ett aktivt och långsiktigt arbete. Då har ansvariga politiker i kommunerna en enormt viktig roll. Här är tre konkreta åtgärder som kommunpolitiker i Blekinge bör prioritera för att länet ska få ännu fler livskraftiga företag:

1. Börja i skolan

Ge skolan förutsättningar att utbilda i entreprenörskap. Varenda gymnasieelev i Blekinge bör få möjlighet att delta i utbildningskonceptet Ung Företagsamhet, ett sätt att driva eget företag under skoltiden som har givit goda resultat i årtionden.

2. Satsa på mentorer och nätverk

Viktig kunskap och företagsamhet finns hos såväl rutinerade lokala företagare som gymnasieelever och nya svenskar. Säkerställ att de som vill satsa på sin företagsidé kan få en lokal mentor som stöttar med nätverk och erfarenhet.

3. Underlätta digitaliseringen

Företag som kan ställa om verksamheten klarar kriser bättre. Att fort kunna anpassa sig och möta kunderna i fler kanaler förutsätter en högre grad av digitalisering än många svenska småföretag har i dag. Det kräver både rådgivning och tillgång till snabbt och stabilt bredband även utanför stadskärnorna.

Varannan ung människa i Sverige drömmer om att starta företag, visar Sifoundersökningar som vi på Visma Spcs gör varje år. Fortfarande finns en slagsida mellan könen: Fler män än kvinnor drömmer om att starta eget. Av de unga nyföretagarna i Blekinge förra året var 21 procent kvinnor och 79 procent män.

Eftersom fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag är det helt avgörande att unga människor gör verklighet av sina företagardrömmar. Nu är det upp till länets kommunpolitiker att arbeta för att ännu fler unga – inte minst unga kvinnor – ska våga och vilja starta eget. Det kommer att betala sig i form av minskad arbetslöshet, ökade skatteintäkter och starkare regional utveckling.

Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs

Läs mer