Debatt: Samhall behöver totalrenovering
Som mångårig ledarskribent har jag haft en del sådana käpphästar. Ett exempel är utvecklingen i statliga Samhall.
Bakgrunden är i korthet följande: Samhall grundades en gång i tiden för att skapa meningsfulla jobb för människor med olika former av funktionsnedsättningar. Men under lång tid har det stått klart att Samhall är på väg bort från denna fina ursprungstanke.
Det har duggat larmrapporter om att krav på effektivitet, lönsamhet och affärsmässighet går ut över omsorgen om de mest utsatta grupperna på arbetsmarknaden.
Många kan och orkar inte längre arbeta hos Samhall eftersom arbetsuppgifterna blivit för svåra och tunga. I praktiken leder det till att svaga sorteras bort, stick i stäv med målen för verksamheten.
”Vi får samtal från medlemmar som gråter”, vittnade ett av ombuden vid IF Metalls senaste förbundskongress.
Under åtta år med S-ledd regering var vi många som hoppades att Samhall skulle få en ny inriktning. Att bolaget återigen skulle bli vad det var tänkt att vara, det vill säga ett företag utan vinstintresse där var och en ges möjlighet att utvecklas efter sin förmåga.
Dåvarande arbetsmarknadsministern Ylva Johansson (S) lät också Statskontoret göra en översyn av Samhall. Den var klar 2017 och gav ett tydligt besked om att det behövs förändringar.
Om styrningen fortsätter som idag innebär det sannolikt att kraven kommer att skärpas ytterligare på dem som anställs vid Samhall, skrev Statskontoret i sin utvärdering. I klartext: Samhall är inte till nytta för de sköraste människorna på arbetsmarknaden.
”Om styrningen fortsätter som idag innebär det sannolikt att kraven kommer att skärpas ytterligare på dem som anställs vid Samhall, skrev Statskontoret i sin utvärdering. I klartext: Samhall är inte till nytta för de sköraste människorna på arbetsmarknaden.”Olov Abrahamsson
Men efter utvärderingen 2017 har i princip ingenting skett. Problemen vid Samhall har bestått. År efter år.
I en ledare i NSD 8 december 2022 betecknade jag därför hanteringen av Samhall som ett av de största misslyckande under de socialdemokratiska regeringsåren 2014-2022.
Uppenbarligen börjar den insikten även sprida sig i S-leden. En socialdemokratisk arbetsgrupp vill nu se en totalrenovering av Samhall.
I en rapport, som andas självrannsakan och självkritik, framhåller S-gruppen att Samhall har utvecklats i strid mot intentionerna om att skapa jobb för dem som har sämst utgångsläge i arbetslivet.
”Vi menar att driftsformen och vinstkravet dels går ut över de anställda som pressas, dels leder till en minskad bredd i uppdragen och en koncentration till lokalvård som utestänger många med svåra funktionshinder. Vi vill att Samhall reformeras till en större och bredare verksamhet som har en god tillgång till rustande insatser. Fokus ska ligga på samhällsuppdraget, inte på ett vinstuppdrag. Vi utesluter inte en nedläggning av bolaget och skapandet av en ny myndighet som får sköta verksamheten”, framhåller arbetsgruppen i en debattartikel i Aktuellt i Politiken 2 juli 2024.
Utmärkt. Förhoppningsvis tar även nuvarande regering fasta på inspelet från S-gruppen.
Det finns inga skäl att göra Samhall och arbetsmarknadsinsatserna för personer med funktionsnedsättning till ett politiskt trätoämne och en segdragen långbänk. Tvärtom borde en bred riksdagsmajoritet snabbt enas om att det behövs en ny kurs för bolaget.
Min käpphäst är i alla fall sedan länge klar: Det går inte att ha samma effektivitetskrav på medarbetarna i Samhall som i statliga Vattenfall eller LKAB.
Olov Abrahamsson, politisk chefredaktör för Norrländska Socialdemokraten 2005-2024