GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Debatt: Skydda Blekinge från gängen

Blekinge och resten av Sverige upplever just nu en trygghetskris. Dagliga skottlossningar och dödsfall har blivit en vardag vi aldrig får acceptera i ett samhälle.
Publicerad 16 september 2021
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Åsa Coenraads, riksdagsledamot Moderaterna, vill stoppa gängvåldet.
Åsa Coenraads, riksdagsledamot Moderaterna, vill stoppa gängvåldet.
Foto: Pressbild

Gängkriminaliteten har de senaste åren blivit allt mer utbredd och hänsynslös. Många av de senaste årens skjutningar har skett i offentliga miljöer, i anslutning till pizzerior och restauranger, gallerior och frisörsalonger, liksom i bostadsområden och utanför skolor. För drygt en månad sedan skottskadades två små barn i Flemingsberg. När oskyldiga barn kommer i vägen för gängens interna stridigheter på öppen gata måste regeringen sluta blunda för verkligheten och sluta gömma sig på regeringskansliet.

Problemen är inte nya, men har de senaste åren blivit akuta. Lokalt behövs åtgärder som fler ordningsvakter, trygghetskameror och förebyggande insatser. I Ronneby har redan flera av dessa insatser gjorts men det krävs också nationellt skarpare lagstiftning för att ta krafttag mot gängkriminaliteten. Det behövs en mönsterbrytande brottsbekämpning redan i grunden.

Erfarenheter från Danmark visar att det går att vända utvecklingen. Moderaterna har upprepat föreslagit kraftfulla åtgärder precis som man gjort i Danmark där regeringar kunnat pressa tillbaka gängen. Bland annat dubblades straffen för vissa gängrelaterade brott. Danska domstolar fick även möjlighet att förbjuda en gängmedlem att vistas i en viss stadsdel.

Moderaterna har också föreslagit en lång rad åtgärder som skulle ge polis och rättsväsende bättre verktyg i kampen mot gängen – förslag som regeringen säger nej till.

De senaste åren har vi kunnat urskilja en utveckling där brottsligheten kryper ner i åldrarna och från storstäderna till mindre orter i landet. Förebyggande åtgärder är viktiga för att stoppa nyrekryteringen till gängen. Moderaterna vill bland annat undanröja sekretesshinder för att ge polis, socialtjänst och andra myndigheter bättre möjligheter att utbyta information och tidigt fånga upp unga i riskzonen. Rättsväsendet behöver få bättre verktyg för att hantera unga som begår grova brott.

Ett ökat föräldraansvar är A och O, det går inte att avsäga sig föräldraansvaret för att samhällsklimatet är tufft. Förebyggande åtgärder är lika viktiga som brottsbekämpande därför vill vi se ett utökat uppdrag till socialtjänsten att samarbeta med polisen. Vi vill samtidigt öka föräldraansvaret genom till exempel skärpt skadeståndsskyldighet för föräldrar.

Vi vill också till skillnad från regeringen, slopa straffrabatten för den som fyllt 18 helt och hållet.

”Regeringens brist på handlingskraft är ett svek mot alla människor som drabbas när våldet breder ut sig och det går att göra något innan vi ser den första dödsskjutningen i Blekinge.”
Åsa Coenraads och Johan Forsell, moderaterna

Allt för många människor känner sig otrygga i sina egna bostadsområden till följd av skjutningar och öppen narkotikahandel på gator och torg. Blekinge är inget undantag. För lite har gjorts under de sju år som Socialdemokraterna haft ansvar för rättspolitiken.

Regeringens brist på handlingskraft är ett svek mot alla människor som drabbas när våldet breder ut sig och det går att göra något innan vi ser den första dödsskjutningen i Blekinge.

Åsa Coenraads (M), Riksdagsledamot

Johan Forsell (M), Rättspolitisk talesperson