GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Debatt: Stoppa marknadshyror

Utredningen om marknadshyror har presenterat sitt förslag om fri hyressättning i nyproduktion som planeras träda i kraft under 2022.
Emma Hilborn, vänsterpartiet.
Emma Hilborn, vänsterpartiet.
Foto: privat
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vänsterpartiet står fast vid sitt löfte att fälla regeringen om den går vidare mot marknadshyror. Vi har samma uppfattning som Hyresgästföreningen; hyresmarknaden fungerar inte med två parallella hyressystem, fri hyressättning kommer på sikt leda till marknadshyror för alla.

Marknadshyror i nybyggen leder till två typer av lägenheter på marknaden. Nyproducerade lägenheter som aldrig blir ”äldre” och vars hyreshöjningar inte är förhandlingsbara; samt resten av hyresbeståndet vars hyror styrs av bruksvärdet och förhandlingar. Det innebär att det hela tiden blir allt fler lägenheter med fri hyressättning.

Nästa steg är att marknadsanpassa hyrorna i lägenheter som blir lediga. En ny hyresgäst tecknar ett nytt kontrakt och flyttar in i en äldre lägenhet med en marknadsanpassad hyra. Den hyresgästen accepterar en hyra som är högre än vad grannarna betalar.

I USA har det lett till att fastighetsägare medvetet hållit igen på underhåll för att få hyresgäster att flytta och därmed få nya hyresgäster som är beredda att betala högre hyror. Sedan införs marknadshyror i hela bostadsbeståndet. Reformen har då normaliserats genom de föregående stegen.

Förespråkarna för marknadshyror menar att fler hyresrätter kommer kunna byggas om högre hyror kan tas ut.

"Vänsterpartiet menar att det inte är fler lyxiga dyra lägenheter vi behöver, utan Sverige behöver bostäder med rimliga kostnader så alla har råd att bo."

Vänsterpartiet menar att det inte är fler lyxiga dyra lägenheter vi behöver, utan Sverige behöver bostäder med rimliga kostnader så alla har råd att bo. Dessutom är det inte självklart att det byggs fler hyreslägenheter för att det blir högre hyror. Fastighetsägare vill inte bygga i områden där det inte går att ta ut så mycket högre hyra än vad som tas ut redan i dag.

Vänsterpartiet ser istället tre områden som måste tas itu med för att skapa en bättre balans på hyresmarknaden: bostadsfinansiering, markpolitik och skatterna.

När Vänsterpartiet förhandlade budget förra mandatperioden infördes statligt investeringsstöd för byggande av hyresbostäder. Vi är övertygade om att det krävs statligt engagemang för att få igång byggandet. Att vi har bostadsbrist i Sverige idag beror på att staten skrotade den gamla bostadspolitiken på 90-talet.

Vi menar också att kommunerna måste bli mer aktiva, upplåta mer mark för bostadsbyggande och sätta press på bostadsföretagen, med krav på att de som köper marken använder den på ett sätt som kommunen bestämt.

En ny fastighetsskatt där olika boendeformer beskattas rättvist är också viktigt. Borttagandet av fastighetsskatten har resulterat i att fastighetsvärdena rusat iväg, vilket lett till att byggkostnaderna ökat.

I grund och botten handlar det om att alla ska ha rätt att bo någonstans. Även de som inte kan efterfråga bostäder på en marknad. Det är en grundläggande mänsklig rättighet och det är politikens uppgift att lösa det, marknaden klarar helt bevisligen inte av det.

Emma Hilborn, ordförande Vänsterpartiet i Blekinge

Läs mer