GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Debatt: Stoppa religiösa friskolor

Sedan länge har vi fått rapporter om hur skolbarnbarn indoktrineras i trossystem.
Publicerad 4 augusti 2021
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
oberoende socialistisk riksdagsledamot och ordförande för Varken hora eller kuvad, kräver att religiösa skolor stoppas.
oberoende socialistisk riksdagsledamot och ordförande för Varken hora eller kuvad, kräver att religiösa skolor stoppas.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

I min organisation Varken hora eller kuvads ”Hederspodden” har vi intervjuat flera flickor med muslimsk och kristen bakgrund som har liknande erfarenheter av religiös indoktrinering och könsdiskriminering i religiösa skolor.

De berättar att de har utsatts för ren hjärntvätt som liknar psykisk tortyr som till och med har resulterat i självmordsförsök. Barn tvingas undervisas om att datorer är ”djävulens verktyg” och att sexualundervisningen är ”äckligt och dekadent”. De tvingas till könssegregerade undervisningsformer.

Det har i flera sammanhang rapporterats att skolor accepterat en uppdelning mellan pojkar och flickor på ett apartheidliknande sätt med åtskillnad i skolbussar och i klassrum. Vi har fått höra om förskolepersonal som berättar att en ettårig flicka inte får sitta i knäet på manlig personal och att en man inte får byta blöjor eller kläder på den lilla flickan.

Barn som lever i hedersförtryck i sitt hem upplever att skolan blir en förlängning och förstärkning av denna kontroll och förtryck. Skolplikten innebär också en frihet från att vara helt utelämnade till släkt och familj och denna frihet ska gälla alla barn oavsett bakgrund och kön.

Efter varje uppmärksammande avslöjanden om liknade missförhållanden uttalar sig en del politiker om att dessa skolor ”borde” stängas. Men i verkligheten växer antalet religiösa förskolor också. Flera religiösa skolor öppnas fast de heter exempelvis ”Vetenskapsskolor”.

”Vi kan inte i det feministiska, barnvänliga och sekulära Sverige tillåta att muslimska flickor och pojkar får olika uppfostran i vårt demokratiska samhälle.”
Amineh Kakabaveh

Vi kan inte i det feministiska, barnvänliga och sekulära Sverige tillåta att muslimska flickor och pojkar får olika uppfostran i vårt demokratiska samhälle. Trots ständiga avslöjanden om allvarliga brott mot barns och kvinnors mänskliga rättigheter fortsätter missförhållandena i en rad religiösa skolor.

Barn måste få välja den religion de tror på när de blir myndiga och deras rätt att vara fria från religionerna är också en grundläggande rättighet.

Skolinspektionen stängde nyligen en förskola i Göteborg med hänvisning till att SÄPO:s bedömning att skolans styre hade kopplingar till IS-terrorister och att barnen troligtvis utsatts för rekrytering till extremistmiljöer.

Självfallet är religionsfriheten är en given rättighet i en demokrati. Men mänskliga rättigheter, individens frihet och jämställdhet mellan könen måste gälla även för barn med religiösa föräldrar.

Regeringen förbereder ett förslag om förbud mot nyetablering av religiösa skolor. Detta är bra men otillräckligt, särskilt som förslaget inte omfattar förskolor. Socialdemokraterna har lovat mig att vi nu i höst tillsammans ska skriva en gemensam motion för att försöka få stöd för ett förbud mot religiösa friskolor och förskolor.

Riksdagspartierna måste visa att de står på barnens sida, och inte försvarar utländska Islamistiska diktaturer, vinstsökande huvudmän på skolmarknaden eller religiösa föräldrar som vill att deras barn ska indoktrineras i den egna religionen.

Amineh Kakabaveh, oberoende socialistisk riksdagsledamot och ordförande för Varken hora eller kuvad