Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Debatt: Vi arbetar för att Blekinge ska utvecklas

Vi har fått en fråga om hur vi ser på flygets framtid i Blekinge. Låt oss vara klara och tydliga på den punkten. Vi kommer aldrig att acceptera att Blekinge ställs utan flygförbindelse till vår huvudstad.
Socialdemokraterna vill att Blekinge även i fortsättningen ska ha goda flygförbindelser.
Socialdemokraterna vill att Blekinge även i fortsättningen ska ha goda flygförbindelser.
Foto: Staffan Lindbom
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

När regeringen 21 april presenterade förslag att gå flygplatsbolaget Swedavias önskemål till mötes att stänga Bromma flygplats på grund av affärsmässiga skäl betonades samtidigt att de behov som Bromma tillgodoser idag kommer att rymmas på Arlanda framöver.

En utredare ska nu tillsättas för att se vad som behöver göras för att bland annat säkerställa detta. Det arbetet kommer vi att följa noga och om det behövs också agera i de kanaler vi har till regering och riksdag, det kan vi försäkra alla blekingar om.

Vi har även sett Företagarnas oro för flygets framtid från vår region. Som sagt ovan kan det inte bli aktuellt att stänga Bromma innan nödvändig kapacitet är säkrad på Arlanda. Den prognos om framtida flygresande som Swedavia gjort kan rimligtvis inte baseras på statistik från år 2020.

Däremot har man säkert tagit i beaktande att ökningen av hemarbete, den digitala utvecklingen och möjligheten att minska reskostnader genom detta kommer att påverka framtida efterfrågan på flygresor. Det tycker vi är bra och rimligt. Men vi socialdemokrater kommer att bevaka, och vid behov agera för, att Blekinges behov av flyg till och från huvudstaden tillgodoses även framöver.

"Men vi socialdemokrater kommer att bevaka, och vid behov agera för, att Blekinges behov av flyg till och från huvudstaden tillgodoses även framöver."

Det är också viktigt att andra åtgärder görs i vår infrastruktur, precis som Företagarnas representanter skriver, inte minst på järnvägen. Det gäller både underhåll av nuvarande anläggning och byggandet av nya stambanor för att klara den ökande efterfrågan såväl på persontrafik som godstrafik på järnväg.

Vi kommer att fortsätta att konstruktivt arbeta för att Blekinge ska utvecklas väl framöver. Och vi gör det med vetskapen om att vi faktiskt har en regering som har visat att man ser våra behov och satsat nära 5 miljarder i vår infrastruktur. Detta leder till att vi nu äntligen kan bygga Sydostlänken, fortsätta bygga ut E22 och korta restider på Blekinge kustbana med nya mötesspår. Det senare förhoppningsvis med ett stopp vid flygplatsen i Kallinge så vi snabbt och enkelt kan åka tåg till våra framtida flygresor till Stockholm.

Heléne Björklund (S), distriktsordförande

Christina Mattisson (S), regionråd i opposition

Magnus Johansson (S), regionråd i opposition

Läs mer