Du har rätt att vara ostörd på semestern

Joakim Ravemyr, regionordförande Unionen Sydost Bettina Johansson, regionchef ,
Foto:Christine Olsson/TT

"Kopplar du bort jobbet helt och hållet eller följer jobbmobilen med dig till badstranden? "

Solen skiner och du har äntligen fått semester. Det ska bli extra skönt i år. Bara ta det lugnt och vila. Du packar ner sakerna som ska med till stranden. Badkläder, picknickfilt, saft, solskydd, solstol, solglasögon, korsord och glasspengar. Vad var det mer? Just det, jobbmobilen.

Nu börjar årets längsta återhämtningsperiod och du är väl värd en semester med avkoppling, tankar fria från jobb och en möjlighet att fylla på med ny energi. Men är det så det kommer bli? Kopplar du bort jobbet helt och hållet eller följer jobbmobilen med dig till badstranden? Den är ju så lätt att ta med och du kanske vill vara tillgänglig för dina kollegor om något akut inträffar. Undrar om allt fungerar på jobbet? Har leverantören hört av sig? Är offerten färdig som kollegan lovade hjälpa till med? Du kanske oroar dig för att kunder och kollegor ska komma i kläm, då det inte finns någon annan som utför dina arbetsuppgifter när du är borta, och du är inte ensam om det.

Det finns många tjänstemän som säger att de har svårt att släppa arbetet i vanliga fall och är därför ständigt tillgängliga och tenderar därför att vara det även under semestern. Den tekniska utvecklingen har gjort att jobbet alltid är närvarande för vissa av oss och det kan vara svårt med balans mellan arbete och fritid. Många gånger är det praktiskt, ibland blir det ett stort problem. Så stort att folk kraschar och går sönder i den ökända väggen.

Du känner förmodligen någon som gjort det.

Därför är frågan om en mobil- och tillgänglighetspolicy så viktig i dag. Kraven på tillgänglighet ser olika ut på olika arbetsplatser, och därmed också orsakerna bakom. Därför krävs det ett aktivt lokalt arbete för att identifiera problemen, hitta lösningar och komma överens på arbetsplatsen. Om man verkligen vill sätta ett avtryck och förändra kulturen på en arbetsplats till det bättre, krävs det också att alla berörda är involverade och att alla upplever att de får komma till tals. Starta diskussionen vid fikabordet. Är det du själv, dina kollegor eller din arbetsgivare som förväntar sig att du är tillgänglig?

För saken är den att du har rätt till fyra veckors sammanhängande semester och rätt att vara ostörd under denna tid. Det finns ingen som kan tvinga dig att vara tillgänglig. Så var gärna uppkopplad i sommar om du tycker det är avkopplande, men inte mot jobbet. Låt semestern vara en tid för återhämtning och unna dig en riktigt skön semester. Det tjänar både du och din arbetsgivare på i längden.

Ha en riktigt skön semester!