unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

En mörk historia från Olofström

Detta är en mörk historia från demokratins utkanter i Olofström.
Sara Rudolfsson (S), före detta kommunalråd i Olofström.
Sara Rudolfsson (S), före detta kommunalråd i Olofström.
Foto: Fredrik Swensson
Detta är en opinionstext i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

En politiker i Olofström, som haft framskjuten position i riksdagen, kände sig överspelad av ung, välutbildad kvinna med förändrings-och förnyelsefokus, tillika partikamrat och med erfarenhet av kommunalt ledarskap. Hon ville mycket, hon kunde mycket men var inte insatt i spelets regler, i den interna diplomatin. Positionerna blev till slut helt fastlåsta. Dramats upplösning har nu skett. Hon trodde hon hade framtidens röster med sig men de skaffar sällan partibok.

Han vet hur maktspel går till, han samlade alla dom han under åren stöttat och hjälpt. Han och hans gäng fick en outsider att byta parti och att bli motkandidat till den oppositionella unga kvinnan. Denne blev efter mötet språkrör och affischnamn för gänget.

Så vad ska vi lära oss av Olofströms politiska maktstruktur? Jo, detta: Att en kvinna, som är ung och energisk ska sitta still i båten när gamla uvar ruvar i sitt bo och bevakar sitt revir och sin makt. Att ett politiskt frälse eller en dominerande partienklav sätter såväl medlems-som väljardemokratin ur spel.

Det här berör och angår alla partier, där förändring och förnyelse räds av en allt mindre och allt äldre medlemskader. Vår verkliga vardagsdemokrati måste säkras av varje generation och anpassas till de samhällsförändringar som generationsskifte medför.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Alf Hjertström