GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Etanol minskar inte utsläppen

Nu lanserar MP etanol igen, ett föråldrat drivmedel som är avsett att rädda en föråldrad politik.
Publicerad 19 december 2019
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vägtrafikens utsläpp av koldioxid måste helt elimineras inom tio år, ifall vi ska klara våra åtaganden i Paris-avtalet. Men etanol ger inte mindre utsläpp. Om den tillverkas av skogsavfall ger den tvärtom större utsläpp än bensin. Om den tillverkas av spannmål har man använt mark som borde utnyttjas för att binda kol ur atmosfären med träd.

Förra mandatperioden infördes Bränslebytet som går ut på att minska utsläppen från fossila bränslen med 70 procent till 2030 genom att blanda in 40 procent biobränslen. Detta kräver samtidigt att mängden soppa (alltså blandningen av fossila bränslen och biobränslen) som konsumeras 2030 halveras. Men ett bränslebyte stimulerar oss inte alls att köra mindre.

Vi måste ställa om till utsläppsfri drift och behöver stöd för detta. Klimatsvaret föreslår ett omställningsbidrag till alla – och mest till barnfamiljer och till dem som bor på landsbygd och i glesbygd. Så här kan det genomföras:

• Lägg en stigande koldioxidavgift på alla bränslen som höjer koldioxidhalten i atmosfären.

• Dela ut statens hela intäkt från denna avgift, varje månad, till alla vuxna och halv andel till barn.

Var och en av oss får alltså varje månad en klimatpeng, samtidigt som priserna på bränslen som förstör klimatet stiger. De som ställer om och minskar sin konsumtion av bränslen vinner, men de största vinnarna blir alla barn och barnbarn.

Lars Almström

Klimatsvaret