unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Fel att påstå att skogen utarmas

Replik på ledare ”Vi ser inte skogen för alla kalhyggen”.
De flesta avverkningar i Sverige går inte in i definitionen av kalhygge, enligt Hans Berggren.
De flesta avverkningar i Sverige går inte in i definitionen av kalhygge, enligt Hans Berggren.
Foto: Pernilla Rudenwall
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det hör till spelets regler att ledare i politiskt profilerade tidningar hugger på andra politiska partier. Det har undertecknad ingen synpunkt på men det är däremot väldigt olyckligt när man använder skogen som tillhygge och då med ett antal påståenden som är antingen direkt felaktiga eller grovt vinklade.

Låt oss börja med kalhyggen och den svenska skogstillväxten. En avverkningsyta i södra Sverige är i medeltal 2,6 hektar det vill säga ungefär lika många fotbollsplaner i storlek. Den europeiska definitionen på kalhygge är 4 hektar det vill säga de flesta avverkningar i södra Sverige går inte ens in i definitionen på ett kalhygge. Skogstillväxten är större än avverkningen vilket innebär att mängden skog i våra skogar ökar varje år. Detta mäts av statliga riksskogstaxeringen och är officiella siffror.

Ledarskribenten påstår att vi avverkar stora naturvärden och ger intrycket av att skogen utarmas. Riksskogstaxeringen mäter också hur mängden gammelskog utvecklas. Gammelskog definieras som skog över 180 år. I dessa data ser man att mängden gammelskog i hela Sverige även södra Sverige ökar varje år. Eftersom skogsbruket i Södra Sverige i mycket stor omfattning är certifierat enligt FSC och PFSC så görs kontinuerligt revideringar av hur skogsbruket sköter sig. En central parameter man tittar på är om avverkning sker av skyddsvärda områden. Sådana anmärkningar är mycket få. I ledaren framställs dessa certifieringar som opålitliga. Det är anmärkningsvärt med tanke på att de organ som certifierar och inspekterar är desamma som hanterar livsmedelssäkerhet, sjösäkerhet med mera.

Vidare påstås att endast två procent av skogen är skyddad. Verkligheten är att nästan 30 procent av skogen i södra Sverige är skyddad antingen via reservat, lagstiftning eller frivilliga avsättningar. Detta har nyligen utretts av riksdagen, vilket lett fram till ett riksdagsbeslut om att rätt siffra är cirka 30 procent när man lägger ihop offentligt skydd och privat skyddad mark.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Man ondgör sig också över att nyckelbiotopsinventeringen avslutats. Om vi lägger ett historiskt perspektiv på de naturvärden som vi idag skyddar via reservat eller frivilliga avsättningar så härstammar en stor del av dessa från områden där skogsägarna vägrade följa de statliga direktiven under mitten på 1900–talet. Staten krävde då att dåliga skogar skulle huggas ner och nyplanteras. Kraften att skapa naturvärden är stark bland skogsägare och den är frivillig. Ett system där man straffar skogsägare genom att ganska godtyckligt registrera områden som nyckelbiotoper vilket är lika med avverkningsförbud utan ersättning riskerar därför istället att få till följd att områden som skulle kunna utveckla naturvärden sköts på ett sådant sätt att detta inte sker.

Skog är samtidigt en fantastisk källa till förnyelsebara material där vi idag tillverkar byggnadsmaterial, förpackningsmaterial, fordonsbränsle och mycket mera. Med det klimathot vi idag har måste vi våga använda de 70 procent av skogsmarken som används för produktion där vi ersätter fossila råvaror och bränslen. Det är på detta sätt som vi kan minska vårt koldioxidavtryck. Viktigt att förstå är att när vi avverkar mogen skog maximerar vi också bindningen av koldioxid. När man simulerar detta ser man att skog som avverkas vid 70 – 80 års ålder binder maximalt med koldioxid medan skog som får stå till 200 år endast binder något mera än hälften så mycket per år.

Avverkning av skog kan upplevas som ett stort ingrepp. När man följer sin skog blir det en naturlig utveckling där den äldre skogen varje år ersätts av nya områden som går från ungskog till äldre skog. Ett naturligt kretslopp.

Låt oss ha en nyanserad och faktabaserad diskussion om hur vi utnyttjar potentialen i skogen!

Hans Berggren

Gungvala

Läs mer

Sprängningsarbetet i kvarteret Svarven kommer att pågå fram till vecka 42.

Ronneby

Sprängarbete vid ny skola

Kommer att pågå dagligen under två veckor.

En man i 30-årsåldern åtalas vid Blekinge tingsrätt misstänkt för balnd annat rån.

Olofström

30-åring åtalas för rån

Stal kontanter och mobiltelefon

Stoppades med kniv i bilen

Ronneby

Stoppades med kniv i bilen

Bilist misstänks för brott.

Protestlista: De kräver att Pågatågen kör igen

Sölvesborg

Protestlista: De kräver att Pågatågen kör igen

”Det är för trångt på tågen. Halvtimmestrafik behövs. Nu!”

Käftsmällen: Mjällby tappade poäng på stopptid

Live

Käftsmällen: Mjällby tappade poäng på stopptid

Bladetsporten direktrapporterade.

Så många nya coronafall har Blekinge fått i helgen – stor ökning

Nyheter

Så många nya coronafall har Blekinge fått i helgen – stor ökning

Här är den senaste statistiken