1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

För Saxemaraskolans och elevernas bästa

Delar av alliansen i Ronneby vill med stöd av Sverigedemokraterna lyfta ur Saxemaraskolan ur skolöverenskommelsen. Den överenskommelse där Saxemaraskolan blir förskola och 1-3 skola, så kallad F-3-skola.
”Att bibehålla Saxemaraskolan i en form F-6 innebär en stor risk för skolans långsiktiga existens”, skriver Magnus Pettersson och Stefan Österhof.

Centerpartiet föreslår en F-6 skola, argumentet är att de på detta sätt värnar om landsbygden. Den långsiktiga konsekvensen riskerar att bli precis tvärtom och den lösning C föreslår riskerar att göra det svårt att bevara skolan och attrahera lärare. Förslaget riskerar att försvåra möjligheten att ge elever den goda undervisningskvalité, det stöd de behöver och har rätt till.

Modellen med två starka 4-9 skolor bygger bland annat på att eleverna tidigt i sin skolgång skall kunna få tillgång till stöd i form av speciallärare. Ett stöd som är svårt att skapa i mindre skolor. Det är elevernas behov som varit det centrala när modellen 4-9 skapats. Skolmodellen är attraktiv och skapar också goda förutsättningar för att rekrytera lärare med god kompetens.

Att bibehålla Saxemaraskolan i en form F-6 innebär en stor risk för skolans långsiktiga existens. De ytor som en F-3 lösning ger skapar däremot möjlighet till en utbyggd förskola och en tryggad fortsatt skola i Saxemara. En skola som inom sina egna lokaler har utrymme att erbjuda speciallokaler för exempelvis slöjd, hemkunskap och därmed undvika bussning till andra skolor.

Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Den långsiktiga konsekvensen av att behålla Saxemara som en skola för F-6 innebär att nya förskoleavdelningar behöver byggas utanför skolans område. Troligt är att de hamnar i Ekenäs/Droppemåla. De finns en stor risk att det blir mer naturligt för föräldrar med barn i dessa förskolor att därefter placera sina barn i tätortens skolor. Fullt naturligt då dessa med all sannolikhet kommer att kunna ge ett bättre erbjudande när det gäller att exempelvis kunna erbjuda specialstöd. Den långsiktiga konsekvensen är att elevunderlaget för Saxemaraskolan minskar och att skolans existens hotas.

Centerpartiets förslag om att behålla Saxemaraskolan som en F-6 skola är ett dåligt förslag. Det är kortsiktigt publikfriande men ogenomtänkt och riskerar att skada den landsbygd partiet säger sig värna. Elever och föräldrar på landsbygden är värda en politik som bättre säkrar skolans fortsatta existens och som kan ge elever det stöd de behöver och har rätt till. Socialdemokraterna står fast vid den modell som innebär starka 4-9 skolor med goda förutsättningar för eleverna och som med F-3 stärker Saxemaraskolans framtid.

Magnus Pettersson (S)

Oppositionsråd Ronneby

Stefan Österhof (S)

2 vice ordförande Utbildningsnämnden

Läs mer

Misstänkt kidnappning

Åklagaren: ”Jag kommer begära förlängd åtalstid”

Två unga män sitter häktade misstänkta för människorov av 57-åring.

Nyheter

Varnar för havstulpaner

Nu är det dags för båtägare att se över sina skrov

Nyheter

Sölvesborg: Man misstänks ha misshandlat kvinna – anhållen

En man i 30-årsåldern greps i Sölvesborg på tisdagskvällen, rapporterar BLT.

Karlskrona

Anmälan: Unga utsatta för rånförsök

Hotade att slå dem.

Ronneby

Fler tjejer vill bli flygtekniker

Drygt hälften av de intagna till Flygtekniska är tjejer

Ronneby

Ny singel från Ronnebyartist

Jobbar på platta.