Insändare: ”Förbud mot energidryck slår fel”

Insändare Artikeln publicerades
Samtliga grundskolor i Ronneby har infört förbud mot att dricka energidryck.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT
Samtliga grundskolor i Ronneby har infört förbud mot att dricka energidryck.

Efter förra veckans beslut av Snäckebacksskolan står det klart att samtliga grundskolor i Ronneby Kommun förbjuder elever att dricka energidryck.

Ett beslut som inte grundar sig i vetenskap eller fakta och kommer endast leda till att försvåra elevers skolgång och minska deras frihet i vardagen.

Jag tror att de flesta känner igen sig i situationen att vara trött, seg och i behov av ett energitillskott inför att antingen ha ett viktigt möte på jobbet eller att utöva en idrott likväl ha ett viktigt prov i skolan.

Vissa elever kan ha suttit uppe länge sent på kvällen och pluggat till provet och att skolan då ska förbjuda elever att dricka energidryck för att prestera bättre är beklagligt.

Rektorn på Snäckebacksskolan Ulrika Lundin säger att de har tagit beslutet utifrån forskning. Trots den enorma mängd forskning som gjorts om energidryck finns det inget som visar att det skulle vara så farligt som så många vill påstå.

Europeiska Livsmedelsverket har kommit fram till att det inte har någon negativ effekt på barn och ungdomar att förtära upp till 3 mg/kg kroppsvikt koffein per dag, så om man väger 60 kg rekommenderas inte mer än 180 mg koffein per dag.

Det man också behöver ha med i ekvationen är individens halveringstid (tid för kroppen att halvera förtärda ämnen) och koffeinvana. Andra ämnen som finns i energidryck exempelvis socker och BCAA finns redan i mycket annan kost och ämnet taurin finns naturligt i vår kropp.

Ett alternativ till energidryck är kaffe som innehåller mer koffein per deciliter än vad energidryck gör. Självklart är energidryck någonting som inte är bra att överkonsumera, men om skolorna ska följa denna policy bör de även förbjuda godis, glass, läsk, snabbmat, med mera, då det också är farligt att överkonsumera och kan leda till fetma, hjärtproblem och andra sjukdomar.

Skolans främsta uppgift är att förmedla kunskap till eleverna och genom ogenomtänkta beslut som dessa gör man det svårare för eleverna att prestera. Vi i Moderata Ungdomsförbundet tycker att skolan bör fokusera mer på hur dem kan göra det lättare för elever att lära sig mer och inte på att komma på sätt att inskränka deras frihet.

Johannes Thernström

Ordförande MUF Blekinge

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.