unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Golvfabriken: Det enda vi begärt är dialog

Vid första anblick är det lätt att tro att de var kapitalisterna från storstaden som kommer till Blekinge och ska sko sig på den blinda inte ont anande kommunen i den idylliska naturen för snart ett år sedan. Jag trodde själv det när jag kastades in i röran i våras. Nu är min blick inte längre grumlig.
Positionerna är låsta mellan golvtillverkaren Berg & Berg och Ronneby kommun.
Positionerna är låsta mellan golvtillverkaren Berg & Berg och Ronneby kommun.
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Jag börjar med tre förtydliganden för att sätta scenen. ABRI har undanhållit väsentlig information från värderingsfirman de anlitat. Till att börja med, värderingsmannen har inte varit på plats i samband med värderingen utan har efter dialog med ABRI angivit att fastigheten har ”normalskick”. ABRI i sin tur har sedan gjort en skrivelse till mig där de redogör i detalj för hur det krävs 2.300.000 kronor för att fastigheten ska uppnå ”normalskick”. Värderaren påtalar i samtal med oss att denna information hade väsentligt påverkat dennes värdering.

För det andra, ABRI har missat att upplysa värderaren om att det är Berg & Berg som äger värmekällan i fabriken och inte fastighetsägaren. Vi använder spån från golvtillverkning för att värma upp fabriken. En restprodukt vi även skulle kunna tillhandahålla kommunen med nu när S-Wood inte längre kan göra det. Värderaren påtalar i samtal med oss att denna information hade väsentligt påverkat dennes värdering.

För det tredje, efter en brandincident i juli uppdagades att fastigheten saknar skydd mot omfattande brandspridning och att detta måste åtgärdas för att leva upp till skallkraven i regelverket BBR. Ett ansvar som vilar på fastighetsägaren. Värderaren påtalar för mig att de fått information från ABRI att fastigheten har sprinkleranläggning, vilket är en sanning med modifikation. Nio kvadratmeter av totalt 9 250 kvadrat har sprinkler. Värderaren påtalar i samtal med oss att denna information hade väsentligt påverkat dennes värdering.

Hur framgångsrik jag varit med att få ABRIs och kommunens bemötande på nämnde felaktigheter har kan ni säkert förstå. Från ABRI och kommunen har jag istället fått ett bemötande som kan likställas med härskartekniker som borde höra till svunna tider. Exempelvis slängde ABRIs ordförande på luren när vi talades vid förra veckan.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

I ny dialog med värderaren klargör de att ABRI givit direktiv om att inte ändra värderingen till följd av den uppkomna informationen. Att de har ABRI som en av sina största kunder kan troligtvis ha påverkat deras (o)vilja att beakta den ”nya” informationen.

Vad jag lärt mig efter snart sex månader i Kallinge är att jag var den blinde och inte ont anande och lät mig luras av den idylliska naturen. Maktmissbruket som omger fastighetstvisten i det bolag jag kommit att känna så starkt för är något jag trodde bara förekom i program ledda av en annan göteborgare, Janne Josefsson.

Christian Jöhncke

Vd Berg & Berg AB

Läs mer

120 veterinärer kräver att minkfarmarna stängs

Debatt

120 veterinärer kräver att minkfarmarna stängs

"Sverige borde ta efter Nederländerna.”

Efter stort pådrag fortsatte polisen att söka efter en lösspringande häst och ryttare under fredagen. Insatsen har inte gett några resultat.

Olofström

Lösspringande häst: Polisen har slutat leta efter ryttare och häst

Ingen person har anmälts saknad. Hästägare har ej rapporterat om bortsprungen häst. "Vi letar inte aktivt längre”.

120 veterinärer och akademiker uppmanar svenska politiker att förbjuda minkuppfödning i bur.

Nyheter

120 veterinärer kräver att minkfarmarna stängs

"Sverige borde ta efter Nederländerna.”

Larm om brand var kontrollerad eldning

Ronneby

Larm om brand var kontrollerad eldning

På lördagsmorgonen kom ett larm om villabrand.

Sex fall av covid-19 på högstadieskola

Ronneby

Sex fall av covid-19 på högstadieskola

En tredjedel av lärarkåren hemma med förkylningssymptom.

Ryttare misstänkt försvunnen -  stor sökinsats inatt

Olofström

Ryttare misstänkt försvunnen - stor sökinsats inatt

”Vi kan inte utesluta att det rör sig om en ryttare som fallit av sin häst”.