Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hellre dynga än sojagrädde på jordgubbarna

Vi i Landsbygdspartiet oberoende undrar om köttmotståndare vet hur vegetabiliska livsmedel vanligen odlas? Ska man vara ”rättrogen” vegan så bör livsmedel som är naturgödslade med dynga från nöt, häst, höns med mera undvikas.
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Konstgödning framställs industriellt, i dag med mycket stor åtgång av fossil energi och utsläpp av växthusgaser.

Betesdjurens gödsel är en viktig produkt och självklar del i kretsloppet. Den innehåller organiska material och mineraler som har en positiv effekt på djur- och bakterielivet i marken. Den förbättrar jordstrukturen och produkterna blir näringsrika och välsmakande.

Vissa tycker att vi ska sluta äta kött ”för miljön”. Är det bra för miljön att öka användningen av konstgödning, minimera djurantalet och övergå från riktig mjölk till dryck från importerad soja som kräver avverkning av regnskog?  Råvarorna till drycker av nötter och mandel odlas inte heller i Sverige, miljöpåverkan och vattenbristen hamnar någon annanstans. Svensk havredryck kan vara bra, men näringsmässigt slår den inte mjölken.

Landsbygdspartiet oberoende vill se hela landet i bruk och en rejält högre självförsörjningsgrad av baslivsmedel i landet. För att åstadkomma det behöver vi ha ett kretslopp med betesdjur som ger både kött, mjölk och gödsel till jordgubbarna.

För Landsbygdspartiet oberoende, riksdagskandidaterna:

Tjern Inga Wall, Särna

Erika Sörengård, Ervalla

Hans Boström, Hallen

Magnus Malmsten, Norrtälje

Arne Gunnarsson, Strömsnäsbruk

Claes Littorin, Knutby

Måns Holmqvist, Ringarum

Roger Stupis Andersson, Råneå

Läs mer