Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Hon fick protokollföra sitt eget avsked från Östra piren

Den 4 juni år godkände Karlshamnsfastigheter, det krisdrabbade kommunala bolag som är byggherre för det skandalomsusade projektet på Östra piren dess avgående VD:s, Stefan Nilsson, förslag att sparka den ekonomiansvariga handläggaren. Detta på den formella grunden ”arbetsbrist”, vilken i sin tur motiverades av ”förändring av tjänsten och omorganisation av bolaget” (paragraf 54 i protokollet nämnda datum)
Publicerad 11 oktober 2020
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Kort därefter fanns den nya innehavaren av tjänsten, då upphöjd till ekonomichef, på plats och med inte mindre än 10.000 kronor mer i månadslön än sin företrädare, vilket innebär 45.000 kronor. Företrädaren fick det tvivelaktiga uppdraget att protokollföra sitt eget avsked, eftersom hon var sekreterare vid det aktuella sammanträdet. Om denna föga avundsvärda uppgift var orsaken till att varje sida av protokollet har fel datum – endast den 4 juni står på första sidan, dock tillsammans med det felaktiga datumet – är förstås obekant men i så fall mer än ursäktligt med tanke på den aktuella protokollstexten. Varken ordföranden, Andreas Saleskog (S) eller Tommy Mikkelsen (SD) har heller som justeringsmän rättat till det visserligen ”bara” formella felet men på något sätt också belysande för den pågående turbulensen i pirenbolaget med två chefsbyten på mindre än ett år och hastigt avhoppade styrelseledamöter, som företrätt näringslivet.

Tillträdande chefen, Anders Sjöholm, har som den erfarne jurist han är, en hel del att rätta till i bolaget.

Annons

Den avgående direktören, Nilsson, har inte varit lönemässigt generös bara gentemot den nyrekryterade ekonomichefen – som för övrigt kommer från Nilssons tidigare huvudman, Karlshamnsbostäder, där hon inte hade samma eller annan ekonomisk tjänst. Också en marknadschef har anställts som även hon kan glädja sig åt att varje månad få kvittera ut 45.000 kronor i lön. Hon har i sin tur tidigare suttit bara knappt hundra meter från det nya KAFAB-kontoret i en annan byggnad på Östra piren, där hon hade NetPorts VD, Samuel Henningsson,som chef. De båda har ju länge försökt fylla det stora kontorskomplexet med hyresgäster.

Uppgiften har som bekant inte varit särskild lyckad, eftersom kön av intressenter inte är lång. Tydligare uttryckt finns ingen kö alls. Nu återstår att se om det kommunala bolagets marknadschef lyckas bättre i sitt nya kontor. Där får hon bland andra sällskap med bolagets fastighetschef, också hans tjänst uppgraderad från fastighetsansvarig och med en löneförhöjning i välkommet spår. Fastighetschefen slår sina båda nämnda chefskollegor ovan på fingrarna, då han nu har 47.500 kronor i månaden – ett lönelyft på 3.500 kronor.

Den avgående chefen, Stefan Nilsson, har – som det brukar sägas – rört om ordentligt i KAFAB:s organisationsgryta och har fått sin styrelse häpnadsväckande nog med på att försöka ”ta över” både NetPorts receptionist och vaktmästare, något som begripligt nog fått NetPorts VD, Samuel Henningsson, vilken av Stefan Nilsson ”arbetsbefriats” som mångårig projektledare för den stora byggnationen, att starkt reagera.

Räkna alltså med fortsatt turbulens, frostiga personrelationer – men också med fortsatt tystnad från politiska makthavare, vars sömn nog inte blir den bästa framöver.

Men, bästa kommunmedborgare och SSD-läsare: förbered er även för en skattehöjning, som det går återkommande rykten om. Är någon förvånad?

Bengt Olof Dike

Annons
Annons
Annons
Annons