Hotet mot Karlskronas överlevnad

Insändare Artikeln publicerades
Stormen Alfrida skapade högt vattenstånd i Blekinge i vintras. Här är Fisktorget i Karlskrona. Fridays for Future varnar för en framtid där detta blir ett normaltillstånd.
Foto: Mattias Mattisson
Stormen Alfrida skapade högt vattenstånd i Blekinge i vintras. Här är Fisktorget i Karlskrona. Fridays for Future varnar för en framtid där detta blir ett normaltillstånd.

Havsnivåhöjningarna hotar Karlskronas överlevnad - dags för oss att gå i bräschen.

I FN:s klimatpanel IPCCs rapport ”Global Warming of 1.5°C” varnas för kraftigt ökade klimatförändringar om den globala uppvärmningen blir 2 grader i stället för 1,5. Begränsningen av den globala uppvärmningen till 1,5 grader kräver "snabba och långtgående" förändringar inom energi, industri, byggnader, transporter och städer. Vi måste nå nollutsläpp 2030. Två miljarder människor kommer att beröras av översvämningar år 2050, jämfört med drygt 500 miljoner i dag. Och Karlskrona är en av de städer som berörs mest. Enligt kommunens egna klimatfärdplan kan vi räkna med mellan 1-3 meter höjning av havet. Tänk dig ett Karlskrona utan Fisktorget. Utan Skeppsbrokajen. Och ett Hoglands park under vatten. Det är realiteten för vår stad om inget görs. Nu sätter vi ner foten och kräver att något görs!

Vi vill inte se havsnivåhöjningar, torka och extremväder. Här i Karlskrona vill vi fortsätta kunna leva på våra öar. Men det står stilla på nationell nivå. Då kan vi bygga på underifrån och bygga en stomme av ett hållbart samhälle, så att det sedan går att snabbt ta beslut som gäller för hela Sverige. Grunden är lagd för att lokala politiker ska lyssna på oss, men det krävs mer.

Den 24 maj kraftsamlar människor världen över i en andra global klimatstrejk. Här i Karlskrona äger en klimatmarsch rum, där vi uppmärksammar och går längs med den vattenlinje kommunen räknar med år 2100. Blåa band kommer knytas längs med den för att uppmärksamma de framtida havsnivåhöjningarna.

Vi samlas vid tre på Klaipedaplatsen den 24 maj och marscherar sedan till Palanderska gården för att lämna över skolungdomars förslag, teckningar och brev, deras farhågor och önskningar när det gäller klimatförändringarna och Karlskrona. Om inte vi höjer våra röster för klimatet, vem ska göra det då? Om inte nu, när? Det är vår allas framtid som står på spel.

Fridays For Future

Karlskrona

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.