GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Insändare: Hur kan du fortfarande vara socialdemokrat, Ellinor?

Ellinor Eriksson frågar mig i Sydöstran (4/12) varför jag, med min arbetarbakgrund och med mitt engagemang i sociala frågor, inte blev sosse.
Publicerad 7 december 2020 • Uppdaterad 8 december 2020
Detta är en opinionstext i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Louise Erixon (SD) menar att Socialdemokraterna har misslyckats kapitalt med sin politik.
Louise Erixon (SD) menar att Socialdemokraterna har misslyckats kapitalt med sin politik.Foto: Pressbild

Jag ska inte avfärda tillvägagångssättet att kommunicera med familjemedlemmar via media, men måste ändå ställa mig frågan om det är så gemene man verkligen skulle göra om man ärligt ville söka kontakt efter 20 års tystnad. Nu tycks det ändå som Ellinor faktiskt försöker lära sig mer om sådant som hon med sin privilegierade bakgrund uppenbart inte förstår. Jag ska försöka bringa klarhet i denna resa mot visdom.

Det stämmer att jag växte upp som arbetarklasstjej och att jag bland annat brann för sociala frågor när det politiska intresset tog vid. Arbetslösheten som drabbade min mor ledde till många flyttar mellan olika socialt utsatta områden. Jag minns påfrestningarna för de lokala industrierna som drabbade vanligt folk och jag minns hur drogerna flödade bland unga ända ner i de lägre högstadieklasserna. Jag minns skammen av att ärva broderns kläder för att det inte fanns pengar till nya och för att mamma skjutsade mig på cykeln till kompisar för att hon inte hade råd att avvara den tia som bussen kostade. Hon skjutsade mig till och med på cykeln hem till er i ert fina villaområde, då på den tiden innan ni bröt kontakten på grund av vår politiska hemvist. Jag vet inte om du minns att jag en gång ramlade av pakethållaren och slog mig?

Jag minns när vi flyttade till ett område i Sätra i Gävle, som redan när jag var 7 år drabbats hårt av sossarnas öppna migrationsdörrar. Flickan med slöja i min klass som alltid var ängslig och fick skynda sig hem från skolan. Hennes sorg över att vilja ta av sig huvudbonaden men inte kunde eftersom hon inte fick för sin far. Hur hon aldrig fick gå på kalas som övriga flickor i klassen.

Repliken är på denna gästkrönika:

Jag minns min bästa vän från Gambia som bodde i samma hyreshus. Frustrationen av att hon hela dagarna tvingades sköta hushållssysslor och passa småkusiner medan hennes storebror fick leka. Detta för att hennes far ansåg att det var hennes lott i och med könstillhörigheten.

Jag minns hur de vuxna somaliska männen visslade efter mig och sökte olämplig kontakt när jag som 7-åring (!) gick till och från skolan och hur konstigt det kändes. Jag minns hur jag i mellanstadiet blev nerdragen på bussgolvet av unga invandrarkillar och hur deras händer tog sig innanför mina kläder, medan de kallade mig för hora.

Jag såg hur massinvandringen spädde på ett redan befintligt utanförskap och trängde undan arbetarklassen allt mer. Våldet och osäkerheten ökade medan ditt parti tyst såg på och hånade alla försök till kritik. Varför gjorde ni ingenting? Vilka var det ni ansåg er stå upp för? Samhället stod i och med tystnadskulturen maktlöst inför utvecklingen och ert mantra om ”solidaritet” framstod mest som ihåliga ord från skyldiga som hade slut på idéer.

”Min uppfattning är att arbetarklassen i grunden är värdekonservativ. I dag står konfliktlinjen dock inte mellan svenskar som lyckas få ett arbete eller inte, utan mellan de som vill ha en sammanhållen nation kontra de som inte ser betydelsen i att hålla ihop oss som en enhet.”
Louise Erixon

Hur kunde du fortsatt se på och identifiera dig med en politik som misslyckats så kapitalt, Ellinor? Såg du inte orättvisan i att alla som jobbat så hårt och offrat så mycket, tvingades betala priset för er maniska strävan att bryta sönder det tidigare generationer byggt upp? Var det rättvisa för dig att ge miljarder till andra länders medborgare, alltmedan svenska fattigpensionärer och andra utsatta ständigt nedprioriterades? Du hävdar att socialpolitiken är en socialdemokratisk hjärtefråga. Det må ha varit så en gång i tiden, men det hjärtat slutade slå när ni övergav de svenskar som behövde hjälp och stöd allra mest. Hur kunde du identifiera dig som sosse när du såg alla dessa orättvisor?

Min uppfattning är att arbetarklassen i grunden är värdekonservativ. I dag står konfliktlinjen dock inte mellan svenskar som lyckas få ett arbete eller inte, utan mellan de som vill ha en sammanhållen nation kontra de som inte ser betydelsen i att hålla ihop oss som en enhet. Insikten om att värna och vårda det tidigare generationer byggt upp har ingen naturlig koppling till klass, inkomst eller utbildning. Kärleken till vårt arv och vår miljö är heller inget som är förknippat med detta. Vår strävan att göra Sverige till ett bättre land sitter djupare än så. Jag önskar någonstans att du kunde förstå detta och därefter förklara för mig varför du inte blev sverigedemokrat.

Louise Erixon (SD), kommunstyrelsens ordförande Sölvesborg