unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Insändare: Hur kan du fortfarande vara socialdemokrat, Ellinor?

Ellinor Eriksson frågar mig i Sydöstran (4/12) varför jag, med min arbetarbakgrund och med mitt engagemang i sociala frågor, inte blev sosse.
Louise Erixon (SD) menar att Socialdemokraterna har misslyckats kapitalt med sin politik.
Louise Erixon (SD) menar att Socialdemokraterna har misslyckats kapitalt med sin politik.
Foto: Pressbild
Detta är en opinionstext i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Jag ska inte avfärda tillvägagångssättet att kommunicera med familjemedlemmar via media, men måste ändå ställa mig frågan om det är så gemene man verkligen skulle göra om man ärligt ville söka kontakt efter 20 års tystnad. Nu tycks det ändå som Ellinor faktiskt försöker lära sig mer om sådant som hon med sin privilegierade bakgrund uppenbart inte förstår. Jag ska försöka bringa klarhet i denna resa mot visdom.

Det stämmer att jag växte upp som arbetarklasstjej och att jag bland annat brann för sociala frågor när det politiska intresset tog vid. Arbetslösheten som drabbade min mor ledde till många flyttar mellan olika socialt utsatta områden. Jag minns påfrestningarna för de lokala industrierna som drabbade vanligt folk och jag minns hur drogerna flödade bland unga ända ner i de lägre högstadieklasserna. Jag minns skammen av att ärva broderns kläder för att det inte fanns pengar till nya och för att mamma skjutsade mig på cykeln till kompisar för att hon inte hade råd att avvara den tia som bussen kostade. Hon skjutsade mig till och med på cykeln hem till er i ert fina villaområde, då på den tiden innan ni bröt kontakten på grund av vår politiska hemvist. Jag vet inte om du minns att jag en gång ramlade av pakethållaren och slog mig?

Jag minns när vi flyttade till ett område i Sätra i Gävle, som redan när jag var 7 år drabbats hårt av sossarnas öppna migrationsdörrar. Flickan med slöja i min klass som alltid var ängslig och fick skynda sig hem från skolan. Hennes sorg över att vilja ta av sig huvudbonaden men inte kunde eftersom hon inte fick för sin far. Hur hon aldrig fick gå på kalas som övriga flickor i klassen.

Repliken är på denna gästkrönika:

Jag minns min bästa vän från Gambia som bodde i samma hyreshus. Frustrationen av att hon hela dagarna tvingades sköta hushållssysslor och passa småkusiner medan hennes storebror fick leka. Detta för att hennes far ansåg att det var hennes lott i och med könstillhörigheten.

Jag minns hur de vuxna somaliska männen visslade efter mig och sökte olämplig kontakt när jag som 7-åring (!) gick till och från skolan och hur konstigt det kändes. Jag minns hur jag i mellanstadiet blev nerdragen på bussgolvet av unga invandrarkillar och hur deras händer tog sig innanför mina kläder, medan de kallade mig för hora.

Jag såg hur massinvandringen spädde på ett redan befintligt utanförskap och trängde undan arbetarklassen allt mer. Våldet och osäkerheten ökade medan ditt parti tyst såg på och hånade alla försök till kritik. Varför gjorde ni ingenting? Vilka var det ni ansåg er stå upp för? Samhället stod i och med tystnadskulturen maktlöst inför utvecklingen och ert mantra om ”solidaritet” framstod mest som ihåliga ord från skyldiga som hade slut på idéer.

quote
Min uppfattning är att arbetarklassen i grunden är värdekonservativ. I dag står konfliktlinjen dock inte mellan svenskar som lyckas få ett arbete eller inte, utan mellan de som vill ha en sammanhållen nation kontra de som inte ser betydelsen i att hålla ihop oss som en enhet.

Hur kunde du fortsatt se på och identifiera dig med en politik som misslyckats så kapitalt, Ellinor? Såg du inte orättvisan i att alla som jobbat så hårt och offrat så mycket, tvingades betala priset för er maniska strävan att bryta sönder det tidigare generationer byggt upp? Var det rättvisa för dig att ge miljarder till andra länders medborgare, alltmedan svenska fattigpensionärer och andra utsatta ständigt nedprioriterades? Du hävdar att socialpolitiken är en socialdemokratisk hjärtefråga. Det må ha varit så en gång i tiden, men det hjärtat slutade slå när ni övergav de svenskar som behövde hjälp och stöd allra mest. Hur kunde du identifiera dig som sosse när du såg alla dessa orättvisor?

Min uppfattning är att arbetarklassen i grunden är värdekonservativ. I dag står konfliktlinjen dock inte mellan svenskar som lyckas få ett arbete eller inte, utan mellan de som vill ha en sammanhållen nation kontra de som inte ser betydelsen i att hålla ihop oss som en enhet. Insikten om att värna och vårda det tidigare generationer byggt upp har ingen naturlig koppling till klass, inkomst eller utbildning. Kärleken till vårt arv och vår miljö är heller inget som är förknippat med detta. Vår strävan att göra Sverige till ett bättre land sitter djupare än så. Jag önskar någonstans att du kunde förstå detta och därefter förklara för mig varför du inte blev sverigedemokrat.

Louise Erixon (SD), kommunstyrelsens ordförande Sölvesborg

Läs mer

Efter solig helg – så länge håller vårvärmen i sig

Ronneby. Meteorologen: ”Kan behålla solglasögonen på några dagar till”.
Passa på att njut av det soliga vårvädret. För på torsdag vänder det.

Elen kom tillbaka – då började det brinna i köket

Ronneby. Kvinna misstänks för allmänfarlig vårdslöshet.
Arkivbild.

Misstänker att hon haft objuden gäst hemma

Karlshamn. Utreds som hemfridsbrott.
Misstänker att hon haft objuden gäst hemma

Brott: Bygge utsatt för dieselstöld

Sölvesborg. Grävmaskiner tömdes på bränsle.
Brott: Bygge utsatt för dieselstöld

Spel stals vid lägenhetsinbrott

Olofström. Upptäcktes i fredags kväll.
Spel stals vid lägenhetsinbrott

Kvinna till sjukhus efter grov misshandel – en man anhållen

Olofström. Man i 45-årsåldern sitter anhållen.
Kvinna till sjukhus efter grov misshandel – en man anhållen

Blekingebo kammade hem mångmiljonvinst på Lotto – söks av fotbollsstjärna

Karlskrona. Sju av sju rätt gav över 12,5 miljoner kronor.
Blekingebo kammade hem mångmiljonvinst på Lotto – söks av fotbollsstjärna

Mats Harrysson slutar aldrig att filma - det finns alltid nya idéer

Feature. I närmare 60 år har Mats Harrysson ägnat sig åt bildmediet. Intresset för film upphör aldrig och han är fortfarande aktiv med att producera dokumentärer.
Mats Harrysson slutar aldrig att filma - det finns alltid nya idéer

E-handel: Enskilda skåp ”delar ut” paketen i köpcentrum

Sölvesborg. Leveransskåp ska underlätta i julhandeln: ”Otroligt stolta att man väljer oss”.
E-handel: Enskilda skåp ”delar ut” paketen i köpcentrum

Insändare: Fake news om Kilströms Kajs nivå över vattnet

Insändare. Huset på kajen ligger på en säker nivå
Insändare: Fake news om Kilströms Kajs nivå över vattnet

Därför röstar Cajs grannar på SD

Insändare. Thomasson har missförstått vad Caj tycker om SD

Erbjudande: Läs allt på Sydöstran - 3 månader för 3 kronor

Nyheter. Ta del av vårt erbjudande
Erbjudande: Läs allt på Sydöstran - 3 månader för 3 kronor