Insändare: ”Hur kunde Kommunal förhandla bort vår valfrihet?”

Insändare Artikeln publicerades
Foto: Pontus Lundahl/TT

Vi har inom omsorgsförvaltningen i Karlshamn haft ett fantastiskt bra lokalt förhandlat avtal där vi själva har kunnat få välja vår önskade sysselsättningsgrad.

Har man önskat 100 procent så har man kunnat få det, har man velat jobba på en lägre procentsats så har man haft möjlighet att få kunna välja det, om verksamheten tillåtit det.

Men denna möjlighet har nu några få medlemmar i Kommunal Karlshamn tagit ifrån oss.

I och med att detta avtal nu sagts upp så har ni strypt vår frihet att själva få bestämma hur mycket vi själva vill/kan/orkar jobba. Ett heltidsjobb inom vård och omsorg är stundtals tufft och det är långt ifrån alla som varken vill eller kan jobba heltid. Livet förändras hela tiden. Ibland kan det vara skönt att få vara flexibel. Livet är mer än bara jobb.

Att 18 personer av 1 200 medlemmar kan sitta och rösta bort detta fantastiska avtal om önskad sysselsättningsgrad, vår frihet, går över vårt förstånd. Vi finner inga ord för vår ilska.

Den 1 maj löper det lokala avtalet ut och önskad sysselsättningsgrad blir ett minne blott. Man vill ju tro att ett fackförbund ska se till sina medlemmars bästa, men… efter ett samtal med sektionen så fick vi som svar att om man inte vill/orkar jobba heltid så får man sjukskriva sig och gå via Försäkringskassan.

Tror knappast att det är så här varken medlemmarna eller arbetsgivaren vill ha det. Problemet inom det lokala avtalet fanns inom SÄBO, inte inom hemtjänsten. Det har tydligen funnits problem inom omsorgsförvaltningen med att cheferna inne på SÄBO har missbrukat en del av avtalet med ständiga schemaändringar för sina undersköterskor.

Helt fel att säga upp ett helt avtal pga. att en klausul i det missbrukades. Ni borde sett över det aktuella problemet istället och justera där. Inte skända för alla medarbetare i kommunen som sett detta avtal som en fantastisk möjlighet att få styra sin egen tid.

Vi i hemtjänsten sitter i en helt annan sits. Vi är många här som i dagsläget önskar få reducera ner vår arbetstid från 100 procent ner till 80-90 procent då vi av olika anledningar inte vill eller orkar jobba heltid i vår organisation för tillfället. Vi är många som är trötta och uppgivna då vi haft många förändringar och försämringar på kort tid. Men om vi reducerar nu så får vi inte gå upp till heltid igen på grund av uppsagt avtal. Vi kommer därmed framöver få se mer sjukskrivningar och avhopp från tjänster och det har inte kommunen råd med. Vi har redan idag svårt att få tag i vikarier inom vården.

Det är inte konstigt att personalen mår dåligt och att de blir sjukskrivna samt tittar sig om efter andra arbetsgivare. Personalen i arbetsgrupperna går på knäna, de är stressade och frustrationen växer. Det här är ohållbart.

Kommunal Karlshamn och arbetsgivare Karlshamns kommun, snälla gör något nu innan en hel yrkeskår med undersköterskor flyr denna kommunen. Det är allvar nu. Vi vill ha tillbaka vår frihet.

Uppgivna undersköterskor i hemtjänsten

Karlshamns kommun

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.