1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Hur var det med flockimmuniteten?

Många har ifrågasatt Sveriges kinavirusstrategi. Vetenskapsmän inom landets gränser har försökt nå ut till regeringen men samtliga ha fått kalla handen och i flera fall sitt namn som forskare ifrågasatt. Kritiska artiklar har publicerats i mängder utomlands om Sveriges väg men inget har fått något genomslag varken i traditionella eller sociala medier här i Sverige.

Kommentarer till en orolig mamma med hjärtfel har varit att man sprider ”fake news” eller försöker skapa misstro om folkhälsomyndigheten snarare än att förstå hennes ängslighet.

När sedan en enstaka artikel publiceras om att Sveriges mellanväg är rätt väg att gå så sprids den likt en löpeld som ett ”bevis” på att Anders Tegnell och hans släptåg till regering minsann har rätt.

Så hur ser då ut med denna superstrategi, så avancerad att inget annat land i hela världen har förstått den?

Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Dödligheten på grund av Kinasviruset är inte längre bara den högsta i Norden. Sverige har nu de högsta dödstalen på hela planeten om man räknar per capita. Detta enligt siffror från hemsidan Ourworldindata och Oxford University. Man kan ju tro att denna statistik bör få Anders Tegnell lite ödmjuk inför regeringens (eller Tegnells) strategi, (det är lite svårt numera att avgöra vem som leder landet) men försvaret låter sig inte vänta på sig. Anders Tegnell förklarar istället att vi i Sverige är mycket längre fram i smittspridningen än andra länder och det är därför vi har en högre dödlighet. I samma andetag menar han även på att det är svårt att göra jämförelser med andra länder. Två påståenden som går emot varandra.

Det som gör mig orolig med Tegnell-regeringens strategi är att den bygger på flockimmunitet. Eller den gör inte det egentligen men ändå gör den det, eller? Även här är det lite svårt att avgöra vad som är Sveriges strategi eftersom den inte ens är presenterad. Det är förmodligen därför ingen annan forskare, statsepidemiolog eller nation heller förstår vår super-strategi.

Dilemmat med vår icke-flockimmunitet som vi vill (inte) uppnå är, att trots tidningar och The Tegnell-squad delat artiklar i mängder om att Stockholm har en immunitet på 30-50 procent så presenterades fakta i frågan förra veckan. 7,3% av Stockholm beräknas vara immuna mot viruset. Det kommer krävas många fler döda tills flocken är säkrad med andra ord.

Jag ber om ursäkt till Tegnell för att jag inte förstår bättre än så här och att det är många tvivelaktiga frågor som cirkulerar inom mig. Men det ligger kanske något i denna misstänksamhet när varken andra forskare eller nationer heller förstår. Men vad vet jag. Något jag vet är dock att innan den här mardrömmen är över så kommer vi få lägga till både ett och två nya ”klassiska” citat från Anders Tegnell. Han har samlat på sig några stycken sen detta startade.

Fredrik Thomasson

Läs mer

Sölvesborg

Flera poliskontroller denna vecka

Kontroller utförda efter önskemål från boende.

Ronneby

Förslag: Villaförening vill ha allplan

Befintlig grusplan igenväxt.

Sölvesborg

Stamp och rörelser när PRO dansar linedance

En hel gräsplan ska fyllas med danssugna.

Sölvesborg

Om kärlek och pengar - idag sommarpratar Patrik Lundberg

Aktuell med en ny bok i höst.

Ronneby

Samhälle: Kommunalråd vill stoppa muslimsk bön i Brunnsparken

”Vi är ett sekulariserat samhälle, man bör fundera på hur man utövar sin religion”.

Ronneby

Blekinge: Då börjar SAS flyga från Ronneby igen

Har inte flugit sedan april månad - och nya Air Leap utökar sin trafik.