unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Hur var det med flockimmuniteten?

Många har ifrågasatt Sveriges kinavirusstrategi. Vetenskapsmän inom landets gränser har försökt nå ut till regeringen men samtliga ha fått kalla handen och i flera fall sitt namn som forskare ifrågasatt. Kritiska artiklar har publicerats i mängder utomlands om Sveriges väg men inget har fått något genomslag varken i traditionella eller sociala medier här i Sverige.
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Kommentarer till en orolig mamma med hjärtfel har varit att man sprider ”fake news” eller försöker skapa misstro om folkhälsomyndigheten snarare än att förstå hennes ängslighet.

När sedan en enstaka artikel publiceras om att Sveriges mellanväg är rätt väg att gå så sprids den likt en löpeld som ett ”bevis” på att Anders Tegnell och hans släptåg till regering minsann har rätt.

Så hur ser då ut med denna superstrategi, så avancerad att inget annat land i hela världen har förstått den?

Dödligheten på grund av Kinasviruset är inte längre bara den högsta i Norden. Sverige har nu de högsta dödstalen på hela planeten om man räknar per capita. Detta enligt siffror från hemsidan Ourworldindata och Oxford University. Man kan ju tro att denna statistik bör få Anders Tegnell lite ödmjuk inför regeringens (eller Tegnells) strategi, (det är lite svårt numera att avgöra vem som leder landet) men försvaret låter sig inte vänta på sig. Anders Tegnell förklarar istället att vi i Sverige är mycket längre fram i smittspridningen än andra länder och det är därför vi har en högre dödlighet. I samma andetag menar han även på att det är svårt att göra jämförelser med andra länder. Två påståenden som går emot varandra.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Det som gör mig orolig med Tegnell-regeringens strategi är att den bygger på flockimmunitet. Eller den gör inte det egentligen men ändå gör den det, eller? Även här är det lite svårt att avgöra vad som är Sveriges strategi eftersom den inte ens är presenterad. Det är förmodligen därför ingen annan forskare, statsepidemiolog eller nation heller förstår vår super-strategi.

Dilemmat med vår icke-flockimmunitet som vi vill (inte) uppnå är, att trots tidningar och The Tegnell-squad delat artiklar i mängder om att Stockholm har en immunitet på 30-50 procent så presenterades fakta i frågan förra veckan. 7,3% av Stockholm beräknas vara immuna mot viruset. Det kommer krävas många fler döda tills flocken är säkrad med andra ord.

Jag ber om ursäkt till Tegnell för att jag inte förstår bättre än så här och att det är många tvivelaktiga frågor som cirkulerar inom mig. Men det ligger kanske något i denna misstänksamhet när varken andra forskare eller nationer heller förstår. Men vad vet jag. Något jag vet är dock att innan den här mardrömmen är över så kommer vi få lägga till både ett och två nya ”klassiska” citat från Anders Tegnell. Han har samlat på sig några stycken sen detta startade.

Fredrik Thomasson

Läs mer

Medan du sov: Här är nattens händelser

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Polisman hotad och man misshandlad och rånad.

Ledarkrönika

Ledarkrönika: Svaghetsföraktet förenar SD och Trump

Vindar från Amerika i riksdagskammaren.

Insändare

Insändare: ”Nya E22 behövs inte”

Istället för en nya E22 tycker jag att vi ska satsa på att bygga fler järnvägar och öka möjligheterna för människor att åka kollektivt.

Bildextra: Kolla in unika huset vid ån

Mera

Bildextra: Kolla in unika huset vid ån

Ägaren: ”Jag kände direkt att vi skulle ha detta.”

Hästar och personal från polisrytteriet finns på torget i Ronneby onsdagen den 23 september.

Ronneby

Polisrytteriet gästar Ronneby torg

Möter invånare och svarar på frågor.

Insändare

Därför röstar Cajs grannar på SD

Thomasson har missförstått vad Caj tycker om SD