unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Ingen grund för svensk trupp i Irak

Den av president Trump beordrade attacken 3 januari, som bland annat dödade den iranske generalmajor Soleimani och den irakiska befälhavaren al-Muhandis, är exempel på öppen statsterrorism. Alla kan se att USA fullständigt nonchalerar folkrätt, FN-stadga och Irans och Iraks suveränitet.
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Soleimani var på inbjudan av Iraks regering för ett möte som syftade till att minska spänningarna mellan Iran och Saudiarabien när han mördades på Bagdads flygplats genom en drönarattack. I USA-imperialisternas föreställningsvärld hotade fred Västasien och detta var en mardröm som måste förhindras. Att söndra för att härska, att skapa kaos och krig är deras livsluft.

Både Soleimani och al-Muhandis ledde effektivt kampen mot de av USA och dess allierade från början skapade och sedan till stor del låtsas-bekämpade Al Qaida- och IS-arméerna.

Svensk militär deltar i den Irak-baserade USA-ledda koalitionen Operation Inherent Resolve. De är stationerade på USA-baser. Utrikesminister Ann Linde tvekar inte att kalla den USA-ledda styrkan ”fredsbevarande” trots att den saknar mandat från FN och är en fortsättning på ockupationen från 2003. Den gör också illegala raider på syriskt territorium.

Efter mordet på Soleimani krävde Iraks parlament 6 januari att de utländska trupperna ska lämna landet. Utrikesminister al-Hakim upprepade på ett möte med sin turkiska motsvarighet 9 januari samma krav. Så vad tvekar regeringen om? Det finns inget legalt stöd för truppernas närvaro i Irak. Tag omgående hem dem!

I skrivande stund (11.1) meddelar Irans myndigheter att iranska trupper i den mycket spända atmosfären efter USA:s upprepade hot om massiva angrepp av misstag skjutit ner ett passagerarplan. En stor tragedi som nu cyniskt utnyttjas i krigspropagandan mot Iran.

Iran är ingen krigarnation och har levt i fred med sina grannar i 300 år om vi bortser från det för alla parter förödande kriget mellan Iran och Irak 1980 - 88. Men det var ett försvarskrig mot Saddam Husseins av västmakter uppmuntrade och stödda angrepp.

Det är USA som är en notorisk krigsanstiftare bland annat genom angreppen på Afghanistan 2001, Irak 2003, Libyen 2011, kriget genom ombud i Syrien från 2011 och i Jemen och som trasat sönder denna region.

USA:s krigspolitik riskerar att leda till ett storkrig.

Ulf Bjerén