GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: 100 000 invånare genom bortskrämda bilister?

Blekinges befolkning minskar. Det är länets allvarligaste problem. Färre invånare betyder färre skatteintäkter betyder färre satsningar betyder färre invånare. Och så fortsätter spiralen neråt.
Ett öde torg i Karlskrona - är det lösningen?
Ett öde torg i Karlskrona - är det lösningen?
Foto: Mattias Mattisson
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I fjol var Blekinge ett av tre län som tappade folk, de två övriga var Norrlandslän.

Det är då som Karlskronas kommunalråd Sandra Bizzozero (S) lanserar sitt skrattretande fantasifoster: Karlskrona ska ha 100.000 invånare år 2050, om 30 år.

Metod: Skrämma bort bilisterna med ännu färre bilar och parkeringsplatser på centrumön Trossö. Alltså samma katastrofala 1900-talsdogm som just gör att Karlskronas befolkning minskar.

Fakta är att åtta av tio svenskar handlar med hjälp av bilen. Bilisterna är dessutom den köpstarkaste gruppen, långt mer än fotgängare, cyklister och kollektivresenärer. All handel är beroende av bilen. En stads huvuduppgift är handel, därefter kommer administration och kultur.

"All handel är beroende av bilen. En stads huvuduppgift är handel, därefter kommer administration och kultur."

Men Sandra Bizzozero hade otur. Kort efter hennes visionerande presenterade SCB (Statistiska Centralbyrån) sin prognos för Sveriges befolkningsutveckling fram till år 2040, om 20 år.

Karlskronas befolkning förutspås minska med över 1000 personer. Gissningsvis blir siffran 1500 för år 2050. Blekinges invånarantal väntas minskas med 3300 personer. Detta samtidigt som Sveriges befolkning ökar med nästan en miljon människor.

Karlskrona har alla möjligheter att växa. Sveriges soligaste stad. En av Sveriges fem vackraste städer. Sydsveriges enda skärgård. Residensstad med länsstyrelse och alla mediers huvudsäte. Blekinge Tekniska Högskola. Sveriges enda marinbas. Många företag. Utmärkt tågförbindelse med Köpenhamn/Kastrup/Kontinenten. Utmärkt färjförbindelse med Polen, det nya Europa. Etcetera.

Men Karlskrona har för dåliga politiker som för en usel politik. Alla partier har exempelvis medverkat till parkeringsterrorn på Trossö som skrämt bort bilisterna och minskat handeln.

Jag delar Sandra Bizzozeros uppfattning att Karlskrona har sju huvudproblem. Men egentligen är de åtta; Socialdemokraterna, Centern, Liberalerna. Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Peter Öjerskog, Karlskrona/Pattaya