GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: 11 september - ett ödesdatum

Den elfte september. Ett ödesdatum i många avseenden. Om exakt ett år även för det framtida Sverige.
Publicerad 10 september 2021
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Den 11 september. Nästa år. Ett ödesdatum för Sverige.
Den 11 september. Nästa år. Ett ödesdatum för Sverige.
Foto: Erik Mårtensson / TT

Den elfte september 2022 avgör svenska folket vilken inriktning landet ska ta och vilken framtid man vill se framför sig. Det är dags för regeringarna Löfven och dess samarbetspartier att synas i sömmarna. Likaså partierna i opposition. Hur de agerat för att driva regeringen framför sig för nödvändiga förändringar och vilken alternativ politik och framtidsinriktning till regeringen de presenterar.

Jag är förtroendevald politiker och förvisso partisk i min uppfattning om vilket parti jag helst vill att väljarna lägger sin röst på. Jag tycker att Moderaterna har en väldigt bra politik som kan lösa, eller åtminstone avsevärt förbättra, många av de allvarliga samhällsproblem vi brottas med idag. Men jag är också medborgare och tillåter mig en stund att ställa mig lite bredvid och granska utvecklingen omkring mig.

Sverige är ett fint land. Jag är så enormt stolt över att vara svensk. Jag har genom årens alla internationella resor mött aktning och respekt för hur Sverige uppfattas och agerar. Inte alltid, förstås. Men mestadels. Vi uppfattas som solidariska, pålitliga, eftertänksamma och strukturerade. Men också naiva i vissa avseenden. Och kanske är det just den uppfattningen vi ska stanna till vid. Naiva i jämförelse med vad och vilka?

”För det senaste decenniet har utvecklingen i Sverige tagit en riktning till det sämre gentemot det trygga välfärdssamhälle vi uppfattat oss bo i.”
Annica Engblom, moderaterna

För det senaste decenniet har utvecklingen i Sverige tagit en riktning till det sämre gentemot det trygga välfärdssamhälle vi uppfattat oss bo i. När den säkerhetspolitiska situationen i vår omvärld försämras borde politiken svara med en kraftigt förstärkt Försvarsmakt för att trygga landet mot yttre hot.

När den inre säkerheten dagligen slits itu av rån, misshandel och skjutningar borde politiken svara med en avsevärt större polisiär närvaro, strängare straff och skilja förövarna från vanligt, hederligt folk. När förutsättningen för lärande i skolorna försämras, när vårdpersonalen går på knäna, när företagandet får sämre förutsättningar och klyftan mellan stad och land vidgas.

När dagens regering famlar och har svårt att komma till skott. När dagens regering ignorerar politiska förslag från oppositionen och exempel från andra länder som fungerar. När regeringen nu har prövats i åtta år och utvecklingen inte förändrats till det bättre. Ja, då bör vi medborgare ta oss en riktig funderare. Vill vi ha det så?

Om ett år ligger avgörandet hos oss. Dig och mig. Det behöver bli ordning på Sverige igen. Idag börjar valrörelsen på allvar.

Annicka Engblom, moderat riksdagsledamot, Blekinge