GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: 6 minuters dumheter

Svar på ledaren ”6 timmars dumheter” 12 juni – som tog ca 6 minuter att läsa.
Publicerad 14 juni 2021
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Detta är inte en utopi, redan i slutet av 1800-talet stred vårt parti för 8 timmars arbetsdag och 1919 gick detta igenom”, skriver Emma Hilborn.
”Detta är inte en utopi, redan i slutet av 1800-talet stred vårt parti för 8 timmars arbetsdag och 1919 gick detta igenom”, skriver Emma Hilborn.
Foto: PRESSENS BILD

Först: Alla insatta vet att ”6 timmars arbete” är ett begrepp som både Vänsterpartiet och delar av Socialdemokraterna länge nyttjat – det innebär givetvis inte att alla måste jobba exakt 6 timmar varje dag, utan att målet är 30 timmars arbetsvecka.

Man kan glädjas över att Stig-Björn anser det klokt att prova detta på lokal nivå – något som vi i (V) Karlskrona givetvis ivrar för och som (S) Karlskrona drev hårt i valrörelsen 2018.

Viktigare är dock att förklara varför vi måste strida för en förkortad arbetsvecka för alla. Politik och ideologi kan vara så mycket mer än medial pajkastning.

Solidaritet har alltid varit ett honnörsord för vänsterrörelser (inte minst S). Det handlar om att måna varandra: de gamla, barnen och alla utsatta grupper i vårt samhälle – det är det slags samhälle som (V)i vill ha.

Istället ökar gapet mellan rika och fattiga i Sverige; arbetslösheten är stor; sjuktalen är alarmerande; integrationen går trögt; vi inte har tid för våra barn och har en lång väg att gå för att uppnå ett jämställt samhälle.

Idag jobbar exempelvis fortfarande de flesta småbarnsmammor deltid och papporna övertid.

Det finns en lösning som ringar in alla dessa problem: arbetstidsförkortning. Vänsterpartiet kommer därför fortsatt strida för ”6 timmars arbetsdag – med bibehållen lön”!

Detta är inte en utopi, redan i slutet av 1800-talet stred vårt parti för 8 timmars arbetsdag och 1919 gick detta igenom. Man arbetade då 6 dagar i veckan, vilket motsvarade 48 timmars arbetsvecka. På 50-talet gick vi i spetsen för att genomdriva 45 timmar, på 60-talet 42,5 timmar och på 70-talet 40 timmars arbetsvecka. Sedan tog det stopp.

Det är alltså inte hugget i sten att man måste arbeta just 40 timmar i veckan för att överleva. Mellan 1957 och 1973 var det en arbetstidsförkortning på 1 % per år. Hade vi fortsatt hade vi alla i dag arbetat endast 30 timmar i veckan – redan år 2010.

Hur skulle då nämnda problemområden påverkas av ”6 timmars arbetsdag”?

- Det ökade produktionsöverskottet skulle komma alla till del

- Arbetslösheten skulle minska

- Sjuktalen, som till allt större del beror på stressrelaterade sjukdomar, skulle sjunka

- Fler nyanlända skulle snabbare komma ut på arbetsmarknaden

- Våra barn skulle få 20 timmar mer tillsammans med sina föräldrar, i veckan

- Om Karlskrona gick i spetsen för att erbjuda 30 timmars arbetsvecka skulle attraktionskraften öka – det skulle bli lättare att rekrytera inom vård, omsorg och skola

- Verkliga förutsättningar till ett jämställt samhälle

Om solidaritet är ”dumheter” för (S) företrädare på Sydöstran kan man inte annat än bli mörkrädd. Nog finns det värre saker på den politiska agendan som borde nagelfaras …?

På nationell nivå har tonen mot Vänsterpartiet mjuknat då opinionssiffrorna återigen talar för ett närmare samarbete mellan (S) och (V) efter valet. Möjligen något att reflektera över på lokal nivå också.

Emma Hilborn, gruppledare Vänsterpartiet Karlskrona

Stig-Björn Ljunggren svarar direkt:

Jodå, jag har träffat på åtskilliga som framhärdat i att det är 6 timmars arbete om dagen som gäller.

Så om det inte är 6 timmars arbetsdag som eftersträvas, säg inte det då. Det riktiga vore att kräva en ”arbetstidsreform”. Vilket f ö skulle passa bra med tanke på det nyligen landade trygghets- och frihetsavtalet som försöker göra kompetensutveckling till en naturlig del av arbetslivet.

Men frågan om arbetstid är intressant. Låt oss återkomma till det i en ny ledare inom kort.

Läs mer