Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Akut för assistansberättigade

Enligt den senaste statistiken från Försäkringskassan får nu 199 personer i Blekinge statlig assistansersättning.
Blekinge • Publicerad 30 maj 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) känner till problemen med assistansersättningen. Men kommer det att hända något i höstens budget?
Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) känner till problemen med assistansersättningen. Men kommer det att hända något i höstens budget?Foto: Tim Aro/TT

Men hur ska assistansberättigade kunna leva ett gott liv som andra medborgare i samhället om inte ersättningen räcker till för att bedriva en kvalitativ och säker assistansverksamhet? Regeringarna har det senaste decenniet låtit assistansersättningen halka långt efter löneutveckling och inflation och nu balanserar assistansen på randen till att helt urholkas. När pengen inte räcker till är rättigheten ingenting värd.

Nu är årets avtalsrörelse på svensk arbetsmarknad i full gång. Det så kallade märket, som förhandlas mellan industrins parter, landade på 7,4 procents löneökningar fördelat på 4,1 procent i år och 3,3 procent nästa år. Samtidigt har den statliga assistansersättningen, som är den enda intäkten för assistansanordnarna, räknats upp med endast 1,5 procent för 2023. Det är uppenbart att ekvationen inte går ihop.

Annons

En direkt konsekvens av underfinansieringen är att det har blivit allt svårare att rekrytera och behålla duktiga personliga assistenter, i hård konkurrens med närliggande arbetsmarknad. Ett aktuellt exempel är bemanning under sommarsemestrarna, där det finns kommuner som erbjuder vikarier inom vård och omsorg extra sommarersättningar på tiotusentals kronor utöver avtalad lön. De fristående assistansanordnarna har inga möjligheter att matcha sådana erbjudanden.

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall har sedan hon tillträdde i höstas uttryckt att hon är medveten om att assistansersättningen har släpat efter under lång tid och att hon ska följa utvecklingen noga. Det fanns därför förhoppningar om att regeringen i sin vårbudget skulle föreslå ett nödvändigt tillskott till finansieringen. Även denna gång kom förhoppningarna på skam.

För att personer med rätt till personlig assistans ska få denna uppfylld, krävs tillräcklig finansiering för att kunna erbjuda rimliga villkor för de personliga assistenterna. Annars blir det omöjligt att rekrytera till yrket. I Blekinge arbetar idag omkring 1500 personer som personlig assistent.

”Det är hög tid för en rejäl uppräkning av den statliga assistansersättningen. Vi uppmanar politikerna i Blekinge och regeringen att se till att detta blir verklighet i höstbudgeten.”
Gunilla Sundblad, Åsa Strahlemo, Henrik Petrén, Christina Heilborn, Nicklas Mårtensson, Sophie Karlsson, Lise Lidbäck, Johan Klinthammar, Magnus Andén genom god man Cecilia Blanck, Jonas Franksson, och Veronica Magnusson Hallberg.

Det är hög tid för en rejäl uppräkning av den statliga assistansersättningen. Vi uppmanar politikerna i Blekinge och regeringen att se till att detta blir verklighet i höstbudgeten.

Annars blir konsekvensen att yrket personlig assistent utarmas vilket vore helt förödande för alla i behov av personlig assistans.

Gunilla Sundblad, förbundssekreterare Autism Sverige, Åsa Strahlemo, förbundsordförande DHR, Henrik Petrén, branschansvarig personlig assistans Fremia, Christina Heilborn, förbundssekreterare FUB, Nicklas Mårtensson, ordförande Funktionsrätt Sverige, Sophie Karlsson, ordförande Intressegruppen för Assistansberättigade, Lise Lidbäck, förbundsordförande Neuro, Johan Klinthammar, förbundsordförande RBU, Magnus Andén, ordförande Riksföreningen JAG genom god man Cecilia Blanck, Jonas Franksson, ordförande STIL – Stiftarna av Independent Living i Sverige och Veronica Magnusson Hallberg, ordförande Svenska Downföreningen

Annons
Annons
Annons
Annons